Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S okuliarmi HiiDii môžete ovládať počítač či smartfón iba žmurkaním

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre telesne postihnutých ľudí alebo pre tých, ktorí majú počas práce plné ruky niečoho iného, môže byť používanie počítača, notebooku, tabletu či smartfónu náročné. Jedným z riešení by sa mohli stať okuliare HiiDii, vďaka ktorým sa dajú zariadenia ovládať jednoducho bez použitia rúk len za pomoci žmurkania.

Okuliare HiiDii, ktoré vyvinula spoločnosť GWD Bio Intelligence, môžu mať bežné sklá alebo dioptrické sklá. V pravom háčiku za ucho sa nachádzajú gyroskopické senzory, ktoré snímajú pohyby hlavy nositeľa, zatiaľ čo nosné opierky identifikujú potiahnutie pokožky, ktoré sprevádza žmurkanie očí.

Inteligentné okuliare HiiDii pre diaľkové ovládanie zariadení.

Systém údajne ignoruje prirodzené žmurkanie používateľov a úmyselné žmurknutie zaregistruje a prostredníctvom Bluetooth prevedie ako ekvivalent kliknutia kurzorom na obrazovke prepojeného počítača či iného zariadenia. Ak používateľ zažmurká dvakrát, vykoná sa dvojité kliknutie pre výber položky. Ak rýchlo dvakrát zažmurká, aktivuje sa funkcia podržania položky, ktorá sa dá na obrazovke presunúť. Smer a vzdialenosť pretiahnutia sa určuje naklonením hlavy. Následným ďalším žmurknutím sa položka uvoľní.

Inteligentné okuliare HiiDii pre diaľkové ovládanie zariadení.

Výrobca tvrdí, že okuliare sú kompatibilné s počítačmi a notebookmi s operačnými systémami Windows a Mac, spolu s tabletmi a smartfónmi s operačným systémom Android. Lítium-polymérová batéria v okuliaroch sa do plnej kapacity nabije cez USB port za približne 1 hodinu a poskytne výdrž okolo 10 hodín používania.

Inovatívne okuliare pre diaľkové ovládanie zariadení HiiDii sa dajú získať prostredníctvom finančnej podpory start-up kampane na portáli Kickstarter vo výške 69 dolárov za jeden pár. Maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 189 dolárov. Distribúcia by sa mala začať v marci 2020, za predpokladu, že sa vyzbiera požadovaná suma a všetko pôjde tak ako má.

Inteligentné okuliare HiiDii pre diaľkové ovládanie zariadení.