Lovcovi pokladov zo Serede zaistili celú zbierku, hrozí mu väzenie

TA3 SITA
11.10.2019 12:01

Policajti obvinili muža, ktorý mal v zbierke viac ako 1 200 kovových predmetov, z toho takmer 500 bolo označených ako archeologický nález. Pri domovej prehliadke v Seredi zaistili aj rôzne náboje, ostrý ručný granát RG F1 typu „Kovešnikov“ a ostrý zapaľovač.

Lovcovi pokladov zo Serede zaistili celú zbierku, hrozí mu väzenie
facebook.com/KRPZTT

Ako informovala trnavská krajská polícia, muž minimálne tri roky prehľadával viaceré lokality, miesta si vytypoval podľa informácií z internetu a historických máp. Na výjazdy chodil na bicykli a so sebou mal vždy detektor na vyhľadávanie kovov, rýľ a dohľadávačku. Počas troch rokov vymenil 14 detektorov. Niektoré z predmetov daroval múzeu.

Polícia upozorňuje, že podľa zákona o ochrane pamiatkového fondu je nálezom každá vec pamiatkovej hodnoty. Ak takúto vec niekto nájde mimo povoleného výskumu, nález treba ohlásiť Krajskému pamiatkovému úradu priamo alebo prostredníctvom obce. Mužovi, ktorý je obvinený zo zločinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva, ale aj z nedovoleného ozbrojovania, hrozí trest na tri roky až osem rokov.

Archeologické nálezy pochádzali predovšetkým z obdobia Rakúsko-uhorskej monarchie. V zbierke boli prevažne mince, gombíky, viečka fajok, rôzne ozdobné kovania, prípadne predmety dennej potreby.

Za najstaršie a najhodnotnejšie možno považovať hlavicu ihlice, ktorú možno datovať do obdobia mladšej doby bronzovej, približne z roku 1200 pred n. l., vzácnu mincu Lothar II., ktorá pochádza z polovice 10. storočia z obdobia výjazdov staromaďarských kmeňov do severného Talianska a na územie Slovenska sa dostala ako korisť, a tiež bronzovú sekeru, ktorá podľa znalca spadá do mladšej doby bronzovej a jej vek možno stanoviť na 1200 pred n. l.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok