Počuť výbuchy, hlásia reportéri. Zo Sýrie ušli už desaťtisíce ľudí

TA3 TASR
10.10.2019 20:24

Päť osôb vrátane deväťmesačného bábätka prišlo doteraz o život a približne 70 ďalších ľudí utrpelo zranenia v tureckých oblastiach pri sýrskych hraniciach pri ostreľovaní, ku ktorému došlo po tom, ako Ankara spustila vzdušnú a pozemnú ofenzívu na Kurdmi ovládanom území na severovýchode Sýrie.

Počuť výbuchy, hlásia reportéri. Zo Sýrie ušli už desaťtisíce ľudí
SITA/AP

Informujú o obetiach

Prvé z obetí boli hlásené v provincii Šanliurfa — išlo o zamestnanca daňového úradu v meste Akčakale a deväťmesačného sýrskeho chlapčeka. Úrad miestneho guvernéra uviedol, že sú to "prví mučeníci" tureckej vojenskej operácie nazvanej Prameň mieru. Ďalšie tri obete na životoch následne hlásili aj úrady z provincie Mardin.

Reportéri agentúry AFP priamo na mieste hlásili, že v pohraničnom meste Akčakale počuť nepretržite výbuchy. Paľba podľa nich zasiahla aj budovu miestnej vlády, pričom zranenia utrpeli najmenej traja ľudia, z toho jeden vážne. Útoky boli hlásené aj z ďalšieho tureckého pohraničného mesta Ceylanpinar. Neďaleko oboch zmienených miest sa nachádzajú sýrske pohraničné mestá Tal Abjad a Rás al-Ajn, ktoré sa stali hlavným terčom tureckej pozemnej ofenzívy.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii zároveň informovalo, že v dôsledku tureckej invázie už za necelý jeden deň ušlo zo svojich domovov vyše 60.000 ľudí žijúcich v sýrskych pohraničných oblastiach, pričom väčšina z nich sa vydala na východ smerom k mestu Hasaka.

Varujú pred katastrofou

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily, sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci a tým uvoľnili cestu tureckej operácii proti Kurdom, dlhoročným spojencom Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny Islamský štát.

Dovedna 14 humanitárnych organizácií vrátane Nórskej rady pre utečencov či organizácie Mercy Corps varovalo pred katastrofálnymi dôsledkami, aké by mohla mať turecká invázia pre civilné obyvateľstvo žijúce pohraničnej v oblasti. "Do vzdialenosti piatich kilometrov od sýrsko-tureckých hraníc žije približne 450.000 ľudí, ktorí sú v ohrození, ak všetky zúčastnené strany nebudú čo najzdržanlivejšie a neuprednostnia ochranu civilistov," uviedli organizácie v spoločnom vyhlásení. Dodali, že mnohí z civilistov žijúcich v oblasti by mohli byť už čoskoro odrezaní od dodávok životne dôležitej humanitárnej pomoci. Pred "hroziacou humanitárnou katastrofou" v oblasti varovala v inom vyhlásení aj organizácia Save the Children.

Znepokojená je aj OSN

Päť európskych štátov na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku vyzvalo Turecko, aby ukončilo vojenské operácie na severovýchode Sýrie. "Sme hlboko znepokojení vojenskými operáciami Turecka na severovýchode Sýrie. Vyzývame Turecko, aby svoje jednostranné vojenské akcie zastavilo," uvádza sa v spoločnom vyhlásení Belgicka, Británie, Francúzska, Nemecka a Poľska.

Svoje znepokojenie z vojenského ťaženia Turecka v oblasti deklaroval aj generálny tajomník OSN António Guterres. "Chcem vyjadriť svoje hlboké znepokojenie z eskalácie konfliktu, ktorého svedkami sme na severe Sýrie," uviedol na tlačovej konferencii v dánskej metropole Kodaň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok