Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Flexibilné ramená s xenónovým bleskom pre osvetlenie makro záberov

Flexibilné ramená s xenónovým bleskom pre osvetlenie makro záberov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2015 prišli britskí vývojári zo spoločnosti Adaptalux s inovatívnym flexibilným osvetľovacím LED systémom, ktorý umožní fotografom osvetľovať makro zábery. Teraz výrobca pridáva do osvetľovacieho arzenálu nové flexibilné ramená s xenónovými bleskami, spolu s infračerveným vysielačom, ktorý ich spúšťa.

Spoločnosť Adaptalux hovorí, že xenónový blesk dokáže zmraziť rýchlo sa pohybujúce objekty, umožňuje vytvorenie veľmi ostrých záberov a má silné úrovne jasu. Nové ramená spolupracujú s existujúcimi verziami riadiacej jednotky Pod, ktorá sa dá nasunúť do štandardných sánok na vrchole väčšiny DSLR a iných fotoaparátov.

Osvetľovací systém Adaptalux Flash s flexibilnými ramenami s xenónovým bleskom.

Používateľ môže ramená zasunuté v jednotke Pod ohýbať tak, aby mu poskytli dokonalý uhol osvetlenia pre makro záber. Xenónový blesk sa dá ovládať na diaľku pomocou sprievodnej mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS a Android, ktorá s bleskom komunikuje cez Bluetooth. No blesk sa dá spustiť aj pomocou infračerveného lúča. V takom prípade musí používateľ zapojiť infračervený vysielač do spodnej časti riadiacej jednotky Pod.

Pokiaľ nechcete, aby bol snímaný objekt zachytený v prenikavom bielom svetle, dodávajú sa ramená s xenónovým bleskom spolu so súpravou deviatich filtrov, ktoré rozptýlia svetlo. Batéria v blesku vydrží na jedno nabitie až 18 hodín používania a k dispozícii je možnosť nastavenia širokej škály rýchlostí blesku, s piatimi úrovňami výkonu a s 0,2 sekundovou dobou obnovy.

Osvetľovací systém Adaptalux Flash s flexibilnými ramenami s xenónovým bleskom.

Osvetľovací systém Adaptalux užitočne kombinuje nastavenie LED svetiel a xenónových bleskov, ktoré prinášajú fotografom tvorivú slobodu pri snímaní makro záberov. Riadiaca jednotka Pod pritom pojme až päť osvetľovacích ramien súčasne.

Nové xenónové ramená pre osvetľovací systém Adaptalux sa dajú získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter. Za 126 GBP (okolo 140 EUR) získate jedno flexibilné rameno a modul s IR vysielačom. Súprava s najnovšou riadiacou jednotkou Pod, ramenom s bleskom, štandardným ramenom s LED svetlom, IR vysielačom, 9 filtrami a adaptérom na sánky vyjde na 267 GBP (asi 269 EUR). Distribúcia by sa mala začať v júni 2020.

Osvetľovací systém Adaptalux Flash s flexibilnými ramenami s xenónovým bleskom.