Odrazili sme útok Turkov, hlásia Kurdi. Erdogan hrozí migrantmi

TA3 SITA TASR
10.10.2019 13:22

Kurdské sily vyhlásili, že odrazili najnovší pozemný útok tureckej armády v severovýchodnej Sýrii. Stalo sa tak deň po tom, ako Ankara spustila cezhraničnú operáciu, ktorá vyvolala odsúdenie medzinárodného spoločenstva. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakcii na kritiku pohrozil, že sýrskym utečencom "otvorí brány" svojej krajiny do Európy.

Operácia ide podľa plánu, tvrdia Turci

Turecké sily sa pokúsili o útok na pohraničné mesto Tal Abjad. Sýrske demokratické sily (SDF), faktická armáda autonómnej kurdskej oblasti, v noci na stredu uviedli, že tento útok odrazili. SDF vo štvrtok vyhlásili, že odrazili aj ďalší pokus o prienik do východnejšie položeného mesta Ras al-Ajn. "Naše sily čelili pokusu o pozemný vpád tureckej okupačnej armády na osi Tal Halaf a Sulúk," informovali SDF prostredníctvom vyhlásenia.

Turecké ministerstvo obrany trvá na tom, že operácia pokračuje podľa plánu. "Mierová operácia Prameň mieru prebiehala v noci úspešne, vo vzduchu aj po zemi," uviedlo vo štvrtok. Turecko oznámilo, že s Ankarou spriaznení sýrski opoziční povstalci "vyčistili od terorizmu" dve dediny pri tureckej hranici v Sýrii. Podľa agentúry AP to znamená, že v týchto dedinách neostali žiadni kurdskí bojovníci.

Invázia Turecka do severnovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily, sa začala v stredu. Ankara tak urobila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci a tým uvoľnili cestu tureckej operácii proti Kurdom, dlhoročným spojencom.

Erdogan: Otvoríme brány do Európy

Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že sýrskym utečencom "otvorí brány" svojej krajiny do Európy. Erdogan týmto vyhlásením reagoval na kritiku partnerov z Európskej únie v súvislosti so vstupom vojsk Ankary do severnej Sýrie.
"Hej, Európska únia! Nemôžete označovať našu operáciu ako inváziu," povedal Erdogan v Ankare. "Potom otvoríme brány a pošleme vám 3,6 milióna utečencov," pokračoval Erdogan s tým, že cieľom tureckej vojenskej operácie je "eliminácia terorizmu".

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily, sa začala v stredu. Ankara tak urobila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci a tým uvoľnili cestu tureckej operácii proti Kurdom, dlhoročným spojencom Spojených štátov v boji proti islamským teroristom zo skupiny Islamský štát.

Erdogan ďalej povedal, že turecké ozbrojené sily od začiatku operácie "neutralizovali" celkovo 109 "teroristov".
Vo štvrtok sa na žiadosť Británie, Francúzska, Nemecka, Belgicka a Poľska zíde Bezpečnostná rada OSN, aby prediskutovala situáciu v Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok