Zverejnili identitu muža, ktorý strieľal pred synagógou v Nemecku

TA3 TASR SITA
9.10.2019 19:54

Muž, ktorý strieľal pred synagógou vo východonemeckom meste Halle, pričom zabil dvoch ľudí, konal podľa informácií agentúry DPA odvolávajúcej sa na bezpečnostné zdroje zrejme sám. Má ísť o 27-ročného nemeckého občana Stephana B.

Zverejnili identitu muža, ktorý strieľal pred synagógou v Nemecku
SITA/AP

Streľba v meste Halle na východe Nemecka, ktorá si vyžiadala dve obete, bola antisemitským útokom a podľa prokurátorov mohla mať krajne pravicový motív. Oznámil to nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Ten zároveň potvrdil, že "ťažko ozbrojený páchateľ" sa snažil násilím dostať do synagógy, a to práve na najväčší židovský sviatok Jom Kippur.

Podľa najnovších informácií, ktoré získal z bezpečnostných zdrojov denník Tagesspiegel, polícia ukončila zásah v obci Wiedersdorf, kde si páchateľ zrejme zaobstaral taxík. Útočník, ktorý sa pokúšal dostať aj do vnútra synagógy, kde bolo v tom čase 70-80 veriacich, podľa informácií denníka Bild pred synagógu umiestnil aj podomácky vyrobené výbušniny. Polícia v Halle na svojom účte na Twitteri oznámila, že obyvatelia mesta môžu opäť vyjsť do ulíc, keďže im už nehrozí nijaké akútne nebezpečenstvo.

Útok odsúdila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Jej hovorca Steffen Seibert na Twitteri napísal, že kancelárka príbuzným obetiam vyslovila úprimnú sústrasť a ďakuje bezpečnostným zložkám, ktoré na mieste činu ešte stále zasahujú. Merkelová zároveň prostredníctvom svojho hovorcu vyjadrila solidaritu so všetkými židmi v ich sviatočný deň Jom kipur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok