Politici varujú pred katastrofou, Turci spustili pozemnú ofenzívu

TA3 TASR
9.10.2019 19:23

Turecko spustilo aj pozemnú ofenzívu proti Kurdom a teroristickej organizácii Islamský štát na severovýchode Sýrie. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že turecká ofenzíva by mala byť "primeraná a rozvážna". Viacerí politici vyzvali na nenásilné riešenia.

Prenikli na niekoľko miest

Hovorca protureckých sýrskych síl uviedol, že pozemná ofenzíva sa začala v oblasti Tal Ajád, ktorú kontrolujú kurdské Oddiely ľudovej obrany. Podľa tureckých médií inváziu vedú turecké špeciálne jednotky a obrnené vozidlá, ktoré na sýrske územie prenikli na niekoľkých miestach. "Turecké ozbrojené sily a Sýrska národná armáda spustili pozemnú operáciu na východ od Eufratu, ktorá je súčasťou operácie Prameň mieru," uviedlo turecké ministerstvo obrany.

Operácia Prameň mieru sa začala bombardovaním a delostreleckou prípravou zameranou na pozície kurdských bojovníkov. Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily krátko po oznámení pozemnej ofenzívy uviedli, že ju na sýrskej severnej hranici odvrátili. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Británii si doterajšie vojenské akcie tureckých ozbrojených síl vyžiadali životy ôsmich civilistov vrátane dvoch detí. Zabitých bolo aj sedem bojovníkov Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl. Ďalších 28 ich utrpelo zranenia, uviedla agentúra DPA odvolaním sa na vyhlásenie SOHR.

Politici žiadajú nenásilnú cestu

Na ofenzívu Turecka v Sýrii už reagovali aj predstavitelia mnohých krajín či organizácií. "Dôležité je vyvarovať sa krokov, ktoré by mohli túto oblasť ešte viac destabilizovať, viesť k eskalácii napätia a spôsobiť ešte väčšie ľudské utrpenie," povedal Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO, počas návštevy Ríma. Dodal, že o ofenzíve tureckých síl proti Kurdom na severe Sýrie bude počas návštevy Istanbulu hovoriť s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tureckú ofenzívu, ktorá je podľa Erdoganových slov namierená proti kurdským Oddielom ľudovej obrany a bojovníkom extrémistickej organizácie Islamský štát, odsúdilo aj Nemecko. "Žiadame Turecko, aby ukončilo operáciu (v Sýrii) a svoje bezpečnostné záujmy presadzovalo nenásilnou cestou," vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Ofenzíva by podľa neho mohla viesť k ďalšej humanitárnej katastrofe a k novému prílevu utečencov.

Prichádzajú výzvy

Rovnakú výzvu v súvislosti s ofenzívou adresoval Turecku aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Vyzývam Turecko a ostatných účastníkov (konfliktu), aby postupovali rozvážne... a zastavili operácie, ktoré sa už začali," povedal Juncker.

Americký senátor za štát Južná Karolína Lindsey Graham na margo tureckej vojenskej operácie v Sýrii povedal, že Ankara za ňu "draho zaplatí""Turecká ofenzíva len zhorší situáciu civilistov a utečencov. Bude znamenať oddialenie návratu ľudí domov. Situáciu možno upokojiť len dipl. tlakom. Očakávam spoločný postup EÚ, prispieť by mali a aj USA," reagoval na Twitteri šéf českej diplomacie Tomáš Petříček.

Trump: Je to zlý nápad

Tureckú ofenzívu označil americký prezident Donald Trump za "zlý nápad""Turecko, člen NATO, dnes vpadlo do Sýrie. Spojené štáty tento útok nepodporujú a Turecku dali najavo, že táto operácia je zlý nápad," uvádza sa v Trumpovom vyhlásení, zverejnenom hovorcom Bieleho domu.

AFP pripomína, že americký prezident krátko predtým nariadil odsun amerických jednotiek z predmetnej oblasti, čo bolo interpretované ako pozvánka pre Turecko, aby zaútočilo na kurdské milície — doterajšieho spojenca USA. "Turecko sa zaviazalo, že bude chrániť civilistov a  náboženské menšiny vrátane kresťanov a zabezpečí, aby nenastala humanitárna kríza — a my budeme trvať na tom, aby dodržalo tento záväzok", konštatoval Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok