Prijali opatrenia, aby sa prípad chlapca s nádorom už neopakoval

TA3 SITA TASR
9.10.2019 18:59

Štátne nemocnice prijali opatrenia, aby sa neopakoval prípad 15-ročného chlapca, o ktorého liečbu sa sporili. Vedenia Národného ústavu detských chorôb a Univerzitnej nemocnice Bratislava o tom informovali ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú na stretnutí, priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Riešenia žiadala Kalavská

Nemocnice sa dohodli na spolupráci po tom, čo od nich "jasné" riešenia žiadala Kalavská, aby sa takéto prípady neopakovali. Neurochirurgom, ktorí budú operovať v NÚDCH, ponúknu zaškolenie a oboznámenie sa s prístrojovým vybavením. "Je pre mňa neprípustné traumatizovanie spoločnosti, keď sa má odborná verejnosť sústrediť na riešenie pacienta a poskytnutie mu špičkovej zdravotnej starostlivosti," povedala Kalavská.

Podľa generálneho riaditeľa NÚDCH Ladislava Kuželu je pre detského pacienta najefektívnejším riešením mať zdravotnú starostlivosť pod jednou strechou. "Neurochirurgom, ktorí budú u nás operovať z iných pracovísk, ponúkame v predoperačnom období oboznámenie sa s naším prístrojovým vybavením, aby sa prišli oboznámiť, zaškoliť a vyslovili prípadne požiadavky, ktoré treba splniť, aby operácie prebehli bez problémov a na špičkovej úrovni tak, aby detský pacient dostal u nás vysoko kvalitnú zdravotnú starostlivosť s najlepšími odborníkmi," skonštatoval.

Ponúkli spoluprácu Šteňovi

Kužela tiež doplnil, že na pracovisku opätovne ponúkajú spoluprácu aj neurochirurgovi Jurajovi Šteňovi zo susediacej Nemocnice L. Dérera, ktorá je súčasťou UNB. "Týmto postupom dokážeme aj v tomto medicínskom odbore, tak ako vo všetkých ostatných, rozšíriť ponuku na možnosť výberu operatéra. Chceme pomôcť všetkým deťom zo Slovenska na jednom špičkovom detskom neurochirugickom pracovisku a netraumatizovať spoločnosť, tento prípad uzavrieť a sústrediť sa na pacienta," pripomenul.

"Budem veľmi rada a podporím, ak lekári Univerzitnej nemocnice Bratislava poskytnú starostlivosť detskému pacientovi v Národnom ústave detských chorôb, pričom naša nemocnica je taktiež ochotná zapožičať prístrojové vybavenie. Už v súčasnosti existuje zmluva o vzájomnej spolupráci a robím všetko pre to, aby aj lekári UNB mali adekvátne a špičkové podmienky na svoju prácu," skonštatovala riaditeľka UNB Renáta Vandriaková.

Obe nemocnice reagovali na medializovaný prípad 15-ročného chlapca s nádorom na mozgu. Lekári sa rozchádzali v tom, ako sa má jeho operácia zabezpečiť. Kalavská v tejto súvislosti odvolala neurochirurga Juraja Šteňa z funkcie hlavného odborníka ministerstva pre neurochirurgiu. Chlapca napokon operovali na Neurochirurgickej klinike Nemocnice L. Dérera.

Prípad vážne chorého 15-ročného chlapca rozhádal neurochirurgov, ktorí sa sporili o ďalšom postupe. Zasiahnuť musela až ministerka Andrea Kalavská. Mladého Lukáša Hrúza napokon operovali na Neurochirurgickej klinike Nemocnice L. Dérera. Podľa denníka SME je chlapec pri vedomí a komunikuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok