Porsche dostane od vlády dvojmiliónovú dotáciu na svoje centrum

TA3 SITA
9.10.2019 11:18

Spoločnosť Porsche Werkzeugbau, s. r. o. získa od štátu investičnú pomoc vo výške 2 mil. eur na vybudovanie nového centra automatizácie a robotizácie automobilovej výroby pri Hornej Strede. Rozhodla o tom vláda.

Porsche dostane od vlády dvojmiliónovú dotáciu na svoje centrum
SITA/AP

Vzniknúť má vyše 30 miest

Celkovo plánuje firma v rámci investičného zámeru vynaložiť do konca roka 2020 takmer 14 mil. eur a do roku 2023 vytvoriť 34 nových pracovných miest. Hlavnou činnosťou centra bude celý proces vývoja a overenia vyrobiteľnosti dielov a ich aplikácia pri vývoji a návrhu prototypov výrobných zariadení pre automobilový priemysel.

V novovybudovanom objekte sa bude realizovať vývoj ako aj testovanie prototypov automatizovaných liniek určených pre spájanie, lepenie, nitovanie a skrutkovanie podzostáv alebo celých zostáv dielov karosérií. Súčasťou investičného zámeru bude aj vybudovanie výskumno-vývojového robotizovaného pracoviska. Plná výrobná kapacita centra by mala byť dosiahnutá na konci roku 2023.

Ambíciou závodu je podľa zverejnených informácií dosiahnuť tzv. uzatvorený kruh riadenia kvality karosérie, teda skutočnosť, že jedna dcérska spoločnosť garantuje technológiu na lisovanie dielov, ako aj neskoršiu montáž častí karosérií automobilov Porsche. "Tým by vznikol synergický efekt vo forme zrýchlenia nábehu výroby, šetrenia nákladov a rýchlejšieho dosiahnutia požadovaného stupňa kvality. Takéto centrum by bolo v rámci Porsche Automobil Holding AG SE jediné a bolo by začlenené do existujúcej štruktúry Porsche Werkzeugbau, s.r.o.," uvádza sa v materiáli.

Porsche Werkzeugbau je súčasťou celosvetového producenta automobilov Porsche Automobil Holding. Jeho vlastníkom je Volkswagen. Hlavným predmetom podnikania vo výrobnom závode v Dubnici nad Váhom je výroba lisovacieho náradia pre automobilový priemysel.

Chcú testovať technológiu 3D tlače

Aj spoločnosť Muehlbauer Automation, s. r. o. dostane od štátu investičnú pomoc vo výške 3 mil. eur. Polovicu chce firma využiť na rôzny majetok a polovicu vo forme daňovej úľavy. Cieľom investičného zámeru je vybudovanie novej technologickej základne za účelom poskytovania inžinierskych služieb na zabezpečenie výskumu a vývoja pre potreby interných a externých zákazníkov. Spoločnosť chce zároveň testovať technológiu 3D tlače na jej využitie v prototypovej oblasti.

Celkovo plánuje Muehlbauer Automation do roku 2021 preinvestovať 12 mil. eur. V závode by malo vzniknúť 70 nových pracovných miest. Spoločnosť podala na ministerstvo hospodárstva žiadosť o investičnú pomoc ešte v polovici októbra minulého roka. Tá podľa rezortu spĺňa definičné znaky investičnej pomoci, pričom ide zároveň o investičný zámer realizovaný v prioritnej oblasti technologických centier. Práce na investičnom zámere sa začali ešte v októbri minulého roka, ukončenie je naplánované na rok 2021. Dosiahnutie plnej plánovanej kapacity predpokladá firma v decembri 2023.

Muehlbauer Automation, s. r. o. je súčasťou skupiny Mühlbauer. Tá patrí k svetovým lídrom v oblasti výroby a vývoja strojov, technológií a bezpečnostných riešení. Koncern s celosvetovou pôsobnosťou zamestnáva 3 300 zamestnancov, ktorí sú súčasťou siedmich veľkých spoločností. Na Slovensku sa firma etablovala v roku 2007. V septembri 2015 dokončila druhú etapu výstavby závodu v Nitre - Dolných Krškanoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok