Výrazné zvýšenie platov v pedagogike dostalo od vlády zelenú

TA3 SITA
9.10.2019 10:41

Učiteľom sa od januára budúceho roka zvýšia platy. Vláda na svojom rokovaní odsúhlasila návrh nariadenia vlády z dielne ministerstva školstva, podľa ktorého pedagogickým a odborným pracovníkom porastú platové tarify o 10 percent.

Nariadenie ministri schvaľovali v nadväznosti na novelizáciu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme aj v súlade s Programovým vyhlásením vlády. „Cieľom návrhu nariadenia je zvýšiť platové tarify pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov, ako aj učiteľom vysokých škôl, výskumných a vývojových zamestnancov o 10 percent s účinnosťou od 1. januára 2020, tak ako bolo dohodnuté v Kolektívnej zmluve,” uvádza materiál, ktorý pripravil rezort školstva.

Ministerstvo tvrdí, že zvýšenie platu pedagógom by nemalo mať vplyv na rozpočet verejnej správy, keďže to už bolo do neho zahrnuté. Združenie miest a obcí Slovenska s tým nesúhlasí. Ako povedal hovorca ZMOS Michal Kaliňák, odhadujú, že dopady na výdavkovú časť rozpočtov miest a obcí budú v roku 2019 zhruba dva milióny a v roku 2020 asi sedem miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok