Chlapca s nádorom začali operovať, prípad rozhádal odborníkov

TA3 SITA TASR
9.10.2019 10:19

Pomohla až medializácia. 15-ročného Lukáša Hrúza, ktorý má nádor v hlave, nutne potreboval ďalšiu operáciu a ktorého prípad rozhádal neurochirurgov, napokon začali operovať. Zákrok uskutočňuje Juraj Šteňo so svojím tímom v Neurochirurgickej klinike Nemocnice na Kramároch. Chlapec doteraz ležal v Národnom ústave detských chorôb, ktorý považoval jeho prevoz do blízkej budovy za rizikový.

Chlapca s nádorom začali operovať, prípad rozhádal odborníkov
SITA

Prípad sa dostal až k ministerke zdravotníctva, ktorá ostro kritizovala "pranie špinavého prádla" na verejnosti a ponúkla tri alternatívy, čo ďalej. Rodina chlapca si vybrala prevoz do kliniky pre dospelých. 

Pre kauzu vo svojej funkcii skončil hlavný odborník na neurochirurgiu na ministerstve zdravotníctva Juraj Šteňo, ktorý teraz realizoval operačný zákrok. „Rozhodnutie ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej odvolať ma z funkcie beriem na vedomie. Za všetkými svojimi vyjadreniami si plne stojím. Žiadne etické zásady som dokázateľne neporušil,“ povedal Šteňo. Uviedol tiež, že detailnejšie sa k svojmu odvolaniu vyjadrí po operácii chlapca. „Nateraz sa musím plne sústrediť na to, aby sme s tímom zachránili život tohto vážne chorého chlapca,“ poznamenal. 

Ministerka Andrea Kalavská ku kauze uviedla, že bude plne rešpektovať rozhodnutie matky chlapca. Na tlačovom brífingu priznala, že sa hanbí za to, ako kauza vyeskalovala. Zdôraznila, že nemôže byť arbitrom v spore a rovnako, že nemôže posudzovať výkony odborníkov. 

Prípadom sa zaoberá aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Úrad v zmysle zákona prešetruje správnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti. V medializovanom spore medzi NÚDCH a Neurochirurgickou klinikou UNB, pracovisko Kramáre však ide o manažment pacienta, organizáciu práce a v neposlednom rade o nedostatočnú spoluprácu a komunikáciu dvoch pracovísk," skonštatoval.

Juraj Šteňo pre svoje konanie počas sporu neurochirurgov prišiel o funkciu hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre neurochirurgiu. Šteňo si však za svojimi vyjadreniami počas sporu stojí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok