Pompeo odsúdil násilie vo svete. Zastavte represie, vyzýva Čínu

TA3 TASR
9.10.2019 07:59

Spojené štáty v utorok informovali, že zaviedli vízové obmedzenia pre čínskych predstaviteľov v súvislosti s "represiami" páchanými voči príslušníkom tamojšej menšiny Ujgurov a iným moslimom na západe krajiny. Stalo sa tak iba deň po tom, ako Washington umiestnil na čiernu listinu skupinu čínskych technologických firiem, ktoré vyvíjajú rozpoznávanie tváre a iné technológie umelej inteligencie.

Pompeo odsúdil násilie vo svete. Zastavte represie, vyzýva Čínu
SITA/AP

Firmy zaradili na čiernu listinu

"Spojené štáty vyzývajú Čínsku ľudovú republiku, aby okamžite ukončila svoje represie v Sin-ťiangu, prepustila všetkých svojvoľne zadržiavaných a prestala nútiť členov čínskych moslimských menšín žijúcich v zahraničí, aby sa vrátili do Číny, kde by čelili neistému osudu," uviedol vo vyhlásení šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.

Uvalenie vízových obmedzení podľa šéfa americkej diplomacie dopĺňa pondelňajšie rozhodnutie amerického ministerstva obchodu umiestniť čínske spoločnosti na čiernu listinu. Spoločnosti, ktoré USA uvalili v pondelok na čiernu listinu, sú podľa Washingtonu využívané na útlak moslimských menšín v Číne. Tým, že sú tieto spoločnosti na čiernej listine, americké firmy im nesmú predávať technológie bez vládneho povolenia.

Medzi 28 čínskych organizácií, ktoré sú na tomto zozname, patrí aj celosvetový poskytovateľ kamerových systémov Hikvision, či popredné firmy zaoberajúce sa umelou inteligenciou ako sú Sense Time, Megvii alebo iFlytek.Podľa ľudskoprávnych skupín Čína zadržiava približne milión Ujgurov a iných moslimov v reedukačných táboroch v provincii Sin-ťiang, čo Washingtonu pripomína nacistické Nemecko.

Protesty si vyžiadali mnoho mŕtvych

Pompeo tiež odsúdil násilnosti v Iraku, ktoré si v uplynulých dňoch počas povolebných protestov vyžiadali mnoho mŕtvych, a zároveň vyzval tamojšiu vládu, aby "vynaložila maximálne zdržanlivosť". V utorok o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí USA. Pompeo "odsúdil nedávne násilie v Iraku a zdôraznil, že voči tým, ktorí porušujú ľudské práva, by mala byť vyvedená zodpovednosť", píše sa vo vyhlásení ministerstva. "Minister vyjadril smútok nad tragickými stratami na životoch za posledných niekoľko dní a vyzval irackú vládu, aby zachovala maximálnu zdržanlivosť," píše sa vo výzve adresovanej irackému premiérovi Ádilovi Abdalovi Mahdímu.

Iracká armáda v pondelkovom vyhlásení pripustila, že počas zrážok jej príslušníci použili "nadmernú silu". Dodala však, že voči tým, ktorí sa dopustili takéhoto konania, už príslušné vyšetrovacie komisie začali vyvodzovať dôsledky.

Od minulého utorka tisíce Iračanov vychádzajú do ulíc vo viacerých provinciách a protestujú proti korupcii, nedostatku pracovných príležitostí a slabým verejným službám, najmä pokiaľ ide o prístup k elektrine a pitnej vode. Počas vlny demonštrácií zahynula za týždeň už viac než stovka ľudí, prevažne demonštrantov, a viac než 6000 ďalších utrpelo zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok