Richter odovzdal ocenenia za sociálne činy 20 výnimočným ľuďom

TA3 TASR
8.10.2019 22:14

Sociálna práca má miesto v rôznych oblastiach a v rozmanitom prostredí. Uznanie a obdiv patrí všetkým, ktorí neľahkú prácu s deťmi a rodinami s problémami vykonávajú. Vyhlásil to minister práce Ján Richter počas 16. ročníka podujatia Sociálny čin roka.

Ocenenia v troch kategóriách

Celkovo si ocenenie z rúk ministra prevzalo 20 výnimočných ľudí, ktorí svojou prácou pomohli iným v núdzi. Podujatie pripravilo ministerstvo práce v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a Spoločnosťou priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

Richter odovzdal ocenenia v troch kategóriách. V prvých dvoch boli ocenení zamestnanci zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, v druhej kategórii zamestnanci pracujúci v tejto oblasti na úradoch práce a treťou kategóriou boli ocenenia za Sociálny čin roka. Podľa ministra títo zamestnanci hľadajú nové možnosti, aby zabránili osobným i rodinným nešťastiam či zlyhaniam. "Ich výnimočnosť spočíva vo vysokej osobnej angažovanosti i v tom, že svoju prácu považujú za svoje poslanie," vyhlásil Richter.


Uznanie podľa neho patrí všetkým, ktorí pomáhajú riešiť problémy detí a ich rodín. "Sú to sociálni pracovníci, psychológovia, vychovávatelia a iní odborníci pôsobiaci priamo v rezorte, ale aj v mestách a obciach, neštátnych subjektoch, aj tí, ktorí pôsobia ako dobrovoľníci," vymenoval Richter. Ocenenie podľa jeho slov patrí všetkým, ktorí svojim prístupom a reálnymi činmi prekročili hranice zvyčajného. "Vaša práca je náročná, vyžaduje celého človeka s jeho srdcom a veľkou empatiou. Uvedomujeme si, že nie je dostatočne docenená. Napriek tomu ju všetci každodenne vykonávate," poďakoval zamestnancom Richter.

Richter: Od roku 2012 došlo k zmenám

Vláda sa podľa jeho slov snaží zlepšovať systém odbornej pomoci deťom a ich rodinám. "Zlepšujeme legislatívne prostredie ako aj podmienky pre praktický výkon," podotkol Richter. V tejto oblasti od roku 2012 došlo podľa neho k viacerým legislatívnym zmenám. "Od januára tohto roku sa významným spôsobom mení pomoc ohrozeným deťom a ich rodinám. Menia sa zariadenia, zlepšujú sa podmienky v sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Potešiteľné je, že v rámci tzv. priestorovej deinštitucionalizácie sa deti z kmeňových budov sťahujú do novopostavených alebo zrekonštruovaných rodinných domov. Prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu sú do tohto procesu zapojené centrá pre deti a rodiny vo viacerých mestách," vymenoval Richter.

Peter Pellegrini: „Slovensko za posledné roky urobilo v sociálnej práci s deťmi obrovský pokrok. Zásadnou zmenou je, že štát upustil od umiestňovania detí do bežných detských domovov, no najmä to, že vláda prijíma veľa opatrení, aby deti mohli zostať u rodičov."

Zlepšiť sa má aj ochrana detí pred násilím. Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch aktuálne pracuje na Národnej koncepcii ochrany detí v digitálnom priestore. "Nová koncepcia je zameraná na tri priority, a to je prevencia, intervencia a následná starostlivosť," priblížil Richter.

Za dôležité minister označil aj prijatie zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. "Ten okrem iného priniesol, že sa vytvárajú najmä podmienky pre rozvoj ambulantných a terénnych foriem odbornej práce s dieťaťom a jeho rodinou. Takýmto spôsobom aktuálne dostáva odbornú pomoc 351 rodín a 844 detí, ktoré by v niektorých prípadoch museli byť vyňaté z rodinného prostredia. V novovzniknutých centrách pre deti a rodiny sa dnes starajú o 5034 detí, pričom v samostatne usporiadaných skupinách je ich v štátnych centrách 3144 a v profesionálnych náhradných rodinách 1054," dodal Richter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok