Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Interceptor likviduje iné nežiaduce drony priamo vo vzduchu

Dron Interceptor likviduje iné nežiaduce drony priamo vo vzduchu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje niekoľko vynaliezavých riešení na zastavenie nežiaducich lietajúcich dronov, vrátane zbraní, ktoré rušia ich frekvencie alebo dronu, ktorý narušiteľa zachytí do siete. Spoločnosť Anduril však prináša dôraznejší prístup v podobe dronu, ktorý doslova naráža do druhých dronov.

Anduril je v prvom rade spoločnosť, ktorá sa zaoberá obrannými technológiami a stojí za vývojom technológie pre sledovanie hraníc medzi USA a Mexikom. Jadrom jej súčasného prístupu je softvér Lattice AI, ktorý je možné zabudovať do rôznych zariadení, ako sú sledovacie veže, kamerové systémy alebo drony, a ktorý im umožní detegovať hrozby a adekvátne na ne reagovať.

Tento softvér by mohol slúžiť ako softvér pre hardvér tretích strán. No tiež poháňa nový dron s názvom Interceptor, ktorý je navrhnutý na identifikáciu ďalších dronov, ktoré predstavujú hrozbu a jednoducho ich vo vzduchu nárazom vyradí z prevádzky. Dron s Lattice AI je schopný autonómneho letu alebo ho môže operátor ovládať manuálne.

Spoločnosť Anduril tvrdí, že dron Interceptor môže nerušiteľské drony neutralizovať v akomkoľvek prostredí, vo dne alebo v noci, pričom „takmer vždy prežije a vráti sa na základňu“. Dron je s pomocou umelej inteligencie schopný rýchlo nájsť prípadnú vzdušnú hrozbu a do niekoľkých sekúnd ju aj zlikvidovať. Spoločnosť už začala expedovať drony Interceptor vojenským klientom v USA a Veľkej Británii, pričom vývojári budú pokračovať na zdokonaľovaní technológie na základe spätnej väzby od „viacerých koncových používateľov“.

Obranný dron Anduril Interceptor.