NKÚ chce zriadiť parlamentný kontrolný výbor, Čaputová súhlasí

TA3 TASR
8.10.2019 11:27

Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje zámer Najvyššieho kontrolného úradu na zriadenie parlamentného kontrolného výboru, ktorý by pomáhal vymôcť kontrolné zistenia. Uviedla to po stretnutí s predsedom NKÚ Karolom Mitríkom. Pod jeho vedením na úrade nastal podľa jej slov posun k lepšiemu.

NKÚ chce zriadiť parlamentný kontrolný výbor, Čaputová súhlasí
SITA/Branislav Bibel

Zaostávame za štátmi EÚ

Čaputová skonštatovala, že hovorili aj o efektivite vymožiteľnosti kontrolných zistení a opatrení. Jednou vecou je podľa nej zistiť, že nedostatky sú, druhou však je, aby sa skutočne zrealizovala náprava. Aj preto podporuje vznik výboru, "ktorý by z pozície parlamentu pomohol vymôcť kontrolné zistenia, respektíve vyvíjal by legitímny tlak na nápravu".

Mitrík podotkol, že Slovensko je jedným z posledných štátov v EÚ, ktorý tento výbor nemá. Priblížil, že sa o tomto zámere rozprával aj s predsedom parlamentu a SNS Andrejom Dankom. "Necháva spracovať novelu rokovacieho poriadku, kde by mal byť zakotvený tento kontrolný výbor," dodal s tým, že spoločne absolvujú aj cestu do Českej republiky, kde už takýto výbor funguje.

Problémy s vnútornou kontrolou

Hlava štátu sa zaujímala aj o príčiny stavu na Slovensku v súvislosti so zisteniami pri kontrole nakladania s verejnými financiami. S predsedom NKÚ sa zhodli, že niektoré inštitúcie majú problémy s vnútornou kontrolou. NKÚ podľa jej slov nemôže kompenzovať efektívny systém vnútornej kontroly.

Ďalším problémom, prečo sa v niektorých oblastiach nedarí, je podľa Mitríka to, že v mnohých prípadoch sú rozhodnutia na úrovni štátu alebo jednotlivých zložiek rezortov rýchle, často politické a vo väčšine prípadov nie na základe kvalifikovaných analýz. Za problém považuje aj vyvodzovanie osobnej zodpovednosti, no nielen politickej, ale aj zodpovednosti za hospodárne nakladanie s verejným majetkom.

Čaputová súčasne ocenila, že po nástupe Mitríka do funkcie predsedu úradu zaznamenala pozitívne zmeny. "Naozaj veľmi oceňujem a ďakujem za realizovaný výkon kontroly, ktorý táto inštitúcia vykonáva," zdôraznila s tým, že hovorili aj o tom, ako by mohla z pozície prezidentky pomôcť tejto inštitúcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok