Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Skydio 2 sám "vidí" s pomocou pokročilej umelej inteligencie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový dron Skydio 2 je navrhnutý tak, aby bol schopný autonómneho letu a pritom súčasne zo vzduchu sledoval pohybujúci sa objekt. Vďaka senzorom a pokročilej inteligencii dokáže vnímať naplno celé svoje okolie a posúva tak schopnosti dronov na novú úroveň.

Srdcom nového dronu Skydio 2 je nVidia Jetson TX2, výpočtové zariadenie umelej inteligencie, ktoré kombinuje výstupy šiestich kamerových senzorov sledujúcich okolie zo všetkých smerov. Z týchto informácií sa zostaví podrobná pohyblivá 3D mapa prostredia, v ktorom dron letí. To mu umožní samostatne letieť akýmkoľvek smerom, predvídať svoju trasu a dômyselne sa vyhýbať prekážkam. Počas nakrúcania dramatických záberov tak môže dron napríklad prekĺznuť úzkymi medzerami alebo preletí nízko na povrchom.

Inteligentný dron Skydio 2.

Používateľ môže dron Skydio 2 pilotovať s pomocou voliteľného ovládača, pričom sa dron inteligentne pohybuje želaným smerom a hladko sa vyhýba kolíziám s objektmi na trase. No vďaka umelej inteligencii sa veci dajú urobiť ešte jednoduchšie. Stačí určiť, čo chcete nakrúcať, kde približne na oblohe má dron byť a môžete nechať všetko na ňom. Skydio 2 dokáže vizuálne sledovať pohybujúce sa objekty a počas toho meniť uhly záberov zo strán, rovnako ako nakrúcať objekt zozadu.

Inteligentný dron Skydio 2.

No pohybujúci objekt môže niekedy zmiznúť z pohľadu dronu, preto je lepšie ho vybaviť voliteľným vysielačom s GPS modulom, ktorý umožní dronu sledovať súradnice objektu, keď ho nevidí. Takže ak sa objaví spoza stromov alebo skál, dron ho bude schopný sledovať aj ďalej. Vysielač tiež poskytuje jednoduchý spôsob, ako povedať dronu, kde má letieť. Stačí cez funkciu „wand“ (palička) namieriť na to, kam má dron smerovať, keď vás sleduje.

Samotný dron SKydio 2 váži 775 gramov, spolu s batériou, ktorá poskytne energiu na približne 23 minút letu na jedno nabitie. Maximálna rýchlosť letu je až do 58 km / h v autonómnom aj riadenom lete v režime „wand“. Ak používateľ pilotuje iba so smartfónom, dosah je 200 metrov, v prípade vysielača sa zvýši na 1,5 kilometra a s použitím diaľkového ovládača sa dosah zvýši až na 3,5 kilometra.

Inteligentný dron Skydio 2.

Kamera je schopná nakrúcať videá v rozlíšení 4K pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu, zatiaľ čo spomalené videá nakrúca v rozlíšení 1080p pri rýchlosti 120 snímok za sekundu. Statické zábery sa snímajú v rozlíšení 12 megapixelov vo formáte JPG a RAW. Vďaka 1 / 2,3 palcovému snímaču má kamera výrazne širší dynamický rozsah, ktorý je až 13 krokov, takže sa zachytí viac detailov v svetlých alebo tmavých scénach.

Nový inteligentný dron Skydio 2 bude dostupný od novembra za cenu 999 dolárov. Súčasťou výbavy je cestovné puzdro. Prikúpiť sa dá diaľkový ovládač a GPS vysielač, každý za 149 dolárov.

Voliteľný GPS vysielač (vľavo) a voliteľný diaľkový ovládač.