Favorit v Portugalsku zvíťazil, nezískal však väčšinu v parlamente

TA3 TASR
7.10.2019 09:57

V parlamentných voľbách v Portugalsku jasne zvíťazila vládnuca Socialistická strana premiéra Antónia Costu. Opäť sa jej však nepodarilo získať väčšinu kresiel v parlamente, vyplýva z oficiálnych výsledkov.

Favorit v Portugalsku zvíťazil, nezískal však väčšinu v parlamente
SITA/AP

Potrebujú podporu iných strán

Favorizovaní socialisti získali 36,65 percenta hlasov; ich hlavného konkurenta, opozičnú konzervatívnu Sociálnodemokratickú stranu, podporilo 27,9 percenta hlasujúcich, ukazujú výsledky sčítania všetkých hlasov. Costa, 58-ročný právnik a bývalý starosta Lisabonu, sa pri takýchto výsledkoch bude musieť naďalej spoliehať na podporu ďalších strán.

Hoci socialisti budú mať v novom 230-člennom parlamente najmenej 106 kresiel namiesto doterajších 86, na samostatné vládnutie by potrebovali 116 poslancov. Obsadenie štyroch parlamentných kresiel na základe výsledkov hlasovania v zahraničí bude známe až v najbližších dňoch. Costov menšinový kabinet v uplynulom štvorročnom volebnom období spolupracoval v parlamente s dvoma menšími krajne ľavicovými zoskupeniami - radikálnym Ľavým blokom a volebnou alianciou CDU, ktorú vytvorili Portugalská komunistická strana a zelení.

Ľavý blok získal v nedeľňajších voľbách 9,67 percenta (19 kresiel) a aliancia CDU 6,46 percenta hlasov (12 kresiel). Ľavý blok i komunisti už uviedli, že sú ochotní naďalej podporovať socialistov. Costa vo víťaznom prejave spomenul, že si želá obnoviť takéto "politické riešenie", ktorého popularitu podľa neho voľby preukázali, a to v záujme "zaručenia stability". Konzervatívna PSD, kedysi najsilnejšia parlamentná strana, bude mať v parlamente 77 kresiel - v porovnaní s doterajšími 89 mandátmi.

Výzvou bude aj brexit

Jednou z hlavných výziev stojacich pred novou vládou bude blížiaci sa brexit, keďže Británia je pre Portugalsko jedným z hlavných exportných trhov. Voľby v Portugalsku tradične sprevádza relatívne nízka účasť, tentoraz k hlasovacím urnám pristúpilo 54,5 percenta oprávnených voličov, čo je najmenej v parlamentných voľbách od návratu krajiny k demokracii po zvrhnutí pravicovej diktatúry v roku 1974.

Socialista Costa sa stal portugalským premiérom v roku 2015 z prísľubom ukončenia úsporných opatrení zavedených v období finančnej krízy, keď Portugalsko potrebovalo medzinárodný záchranný program. Krajina v posledných rokoch zažila ekonomické oživenie spojené s výrazným poklesom nezamestnanosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok