V Ekvádore platí výnimočný stav, koniec dotácií vyvolal nepokoje

TA3 SITA
4.10.2019 07:55

Ekvádorský prezident Lenín Moreno vyhlásil výnimočný stav v reakcii na drsné pouličné protesty a celonárodný dopravný štrajk, ktoré vyvolalo jeho rozhodnutie ukončiť vládne dotácie na palivá a uvoľniť ochranné opatrenia pri práci.

Jeho nariadenie dočasne obmedzuje niektoré občianske práva a umožňuje úradom zabaviť verejný či súkromný majetok. Prezident podľa jeho slov vyhlásil výnimočný stav pre násilné incidenty, ktoré majú "poškodiť a destabilizovať" jeho vládu. Ako ďalej povedal, neexistuje žiadna možnosť, že by od nových opatrení, ktoré v Ekvádore zvýšia cenu pohonných látok, odstúpil. Dotácie na palivá podľa neho "urobili v krajine veľa škody".

Počas nepokojov v uliciach veľkých miest polícia zatkla najmenej 19 ľudí. Protestujúci dopravní pracovníci zablokovali cesty a diaľnice a tiež napádali kolegov, ktorí sa usilovali pokračovať vo svojej práci. Polícia na davy použila slzný plyn.

Verejná doprava vo veľkých mestách i medzi provinciami je v podstate zastavená, mnohí ľudia preto museli ísť do práce na dlhé vzdialenosti pešo. V hlavnom meste Quito sa vysokoškoláci usilovali pochodovať k sídlu vlády v historickej časti metropoly. Niektorí mali so sebou palice a hádzali kamene na políciu, ktorá im bránila v ceste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok