Po havárii stíhačky ratovali pilota, od ministra dostali medailu

TA3 TASR
3.10.2019 14:57

Minister obrany Peter Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovanej stíhačky MiG-29. Ľuboš Hano a Lukáš Lendel si na pôde ministerstva prevzali z rúk šéfa rezortu pamätnú medailu za účasti náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniela Zmeka a veliteľa Vzdušných síl Ľubomíra Svobodu.

Gajdoš pripomenul, že aj vďaka Hanovi a Lendelovi sa podarilo pilota dostať do nemocnice a spustiť záchranný systém ozbrojených síl. "Všetci občania SR by sa mali v takejto situácii zachovať rovnako a pomôcť danému človeku v núdzi," uviedol. Pamätná medaila ministra obrany III. stupňa za pomoc a záchranu ľudského života má byť pre nich poďakovaním.

Hano a Lendel podľa svojich slov cestovali z Nitry do Topoľčian. Pri ceste uvideli stopára s prilbou v ruke, a tak mu zastavili. Ten im oznámil, že je pilotom stíhačky MiG-29, ktorý sa katapultoval. "Spočiatku bolo ťažké uveriť," opísali svoje pocity. Stíhacie lietadlo MiG-29 havarovalo v Nových Sadoch počas skúšobného letu. Pilot sa katapultoval. Gajdoš sa ohradil voči špekuláciám o možných príčinách havárie, zdôraznil, že treba počkať na závery vyšetrovacej komisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok