Zvýšenie minimálky podľa Fica v koalícii nikdy nespochybňovali

TA3 TASR
3.10.2019 10:57

"Rozhodnutie vlády je konečné." Predseda Smeru-SD Robert Fico sa pri téme zvýšenia minimálnej mzdy zastal premiéra Petra Pellegriniho, ktorého kritizoval šéf SNS Andrej Danko. V koalícii návrh nariadenia vraj doteraz nikdy nekritizovali. Na Dankove vyjadrenia reagovala aj Konfederácia odborových zväzov - odborári zostali "šokovaní a prekvapení".

Fico: Rozhodnutie vlády SR je konečné

Robert Fico víta rozhodnutie vlády zvýšiť od budúceho roka minimálnu mzdu na 580 eur z 520 eur. Aktívnu úlohu v tomto procese podľa neho zohral predseda vlády SR Peter Pellegrini. Strana taktiež uviedla, že návrh nariadenia na zvýšenie z dielne rezortu práce nebolo nikdy v rámci koalície spochybňované.     

"Strana Smer-SD trvalo zdôrazňuje význam nárastu minimálnej mzdy a počas svojho pôsobenia vo vláde minimálnu mzdu viac ako zdvojnásobila. Strana Smer-SD rovnako verí, že Národná rada Slovenskej republiky schváli zákon garantujúci minimálnu mzdu na úrovni najmenej 60 % priemerného zárobku, čím by sa vylúčili akékoľvek kontroverzie medzi sociálnymi partnermi a koaličnými stranami," uviedol v stanovisku pre médiá vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút.     

Predseda strany tiež potvrdzuje, že definitívne prijatie návrhu zákona o minimálnej mzde si ešte bude vyžadovať diskusiu medzi koaličnými partnermi. "Včerajšie rozhodnutie vlády SR o zvýšení minimálnej mzdy na 580 eur, na základe návrhu ministra práce Jána Richtera, nebolo v rámci vládnej koalície nikdy spochybňované. Rozhodnutie vlády SR je konečné a vládna koalícia nemá žiadny dôvod sa ním zaoberať," dodal Fico.

Na Dankove výroky reagovali aj odborári

Konfederácia odborových zväzov v stanovisku uviedla, že je prekvapená z vyjadrení Andreja Danka, ktorý kritizoval spôsob prijatia nariadenia o zvýšení minimálnej mzdy v budúcom roku. Danko sa verejnosti ospravedlnil, že tak "bezcitne bola urobená propaganda a zneužití odborári""Sme šokovaní z reakcie predsedu parlamentu, ak obhajobu minimálnej mzdy považuje za teátro. Ak naozaj na tom trvá, mal by sa ospravedlniť všetkým zamestnancom, ale hlavne členom odborov, ktorí sa verejného zhromaždenia pred Úradom vlády SR zúčastnili. Verejné zhromaždenia na podporu akýchkoľvek zamestnaneckých požiadaviek sú totiž úplne normálnym nástrojom práce odborov," uviedla hovorkyňa KOZ SR Martina Nemethová.     

Danko tiež vyhlásil, že schválené zvýšenie minimálnej mzdy z 520 eur na 580 eur považuje za nezodpovedné. Zaujíma ho, aký bude mať tento krok vplyv na štátny rozpočet a podnikateľov. Avizoval tiež zaslanie listu KOZ SR a chce žiadať rovnakú zmluvu, ako má Smer-SD. Nemethová upozornila na to, že odbory si na presadzovanie svojich požiadaviek hľadajú partnerov, s ktorými majú najväčšie programové prieniky. "Ak SNS zašle návrh zmluvy o spolupráci, tá bude predmetom rokovania príslušných orgánov KOZ SR. Pokiaľ sa však predseda NR SR Andrej Danko za svoje vyjadrenie, že 'niektorí páni v odboroch žijú v hlbokom komunizme' neospravedlní, nevidíme dôvod sa o nejakej spolupráci vôbec baviť," dodala Nemethová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok