Podporíme vstup Srbska do EÚ, zhodli sa na summite prezidenti

TA3 TASR
3.10.2019 15:39

Na zámku v českých Lánoch vyvrcholil dvojdňový summit krajín Vyšehradskej štvorky, ktorý v záverečný deň doplnili aj zástupcovia Srbska a Slovinska. Prezidenti V4 sa podľa slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej i českého prezidenta Miloša Zemana na summite zhodli na tom, že EÚ by mala prijať Srbsko.

Srbsko má podporu Slovenska

Podporu Srbsku dlhodobo komunikuje aj Slovensko, uviedla na spoločnej tlačovej konferencii slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na margo rozširovania EÚ o krajiny západného Balkánu.

"Slovenská republika dlhodobo komunikuje podporu Srbsku týmto smerom, samozrejme, po splnení všetkých podmienok a kritérií, ktoré sme museli splniť aj my ako Slovenská republika. Ten postupný transformačný proces bol vo výsledku úspešný aj pre nás. Prijali sme množstvo reforiem a dnes sme krajina, ktorá je integrovaná a voláme po ďalšej integrácii, a nie po návrate kompetencií k národným štátom," uviedla Čaputová na spoločnej konferencii s českým prezidentom Milošom Zemanom, poľským prezidentom Andrzejom Dudom, maďarským prezidentom Jánosom Áderom a najvyššími predstaviteľmi Slovinska a Srbska - Borutom Pahorom a Aleksandarom Vučičom.

To, čo podľa jej slov EÚ prináša, sú benefity, ktoré ľudia evidentne podľa prieskumov verejnej mienky oceňujú, keďže Slovensko má "historicky najväčšiu podporu vo vzťahu k EÚ". Zároveň pripomenula, že stretnutie v Lánoch sa uskutočňuje 30 rokov od nežnej revolúcie a pádu Berlínskeho múru. V4 podľa nej vznikla, aby sme si navzájom pomohli a prispeli k zjednoteniu Európy.

Na summit cestovala vlakom

Na dvojdňovom summite prezidenti diskutovali o smerovaní V4, ale zároveň aj jej postavení v rámci EÚ, fungovaní európskych inštitúcií, brexite, klimatickej kríze či právnom štáte. Témou diskusií bol aj nový rozpočtový rámec EÚ. Čaputová v tomto kontexte uviedla, že Slovensko, ako aj iné krajiny V4 bude čeliť v oblasti hospodárstva určitým zmenám, ktoré predstavuje automatizácia a robotizácia. Pripomenula, že Slovensko okrem iného čaká transformácia najväčšieho hnedouhoľného regiónu a že na nový finančný rámec je potrebné sa pozrieť z hľadiska týchto možných výziev.

Prezidenti diskutovali aj o cenzúre na internete. "Sloboda prejavu je veľmi vysoká hodnota, ktorú sme si vydobyli pred 30 rokmi," povedala v tejto súvislosti Čaputová. Zároveň uviedla, že sloboda prejavu má svoju hranicu, pokiaľ zasahuje do práv alebo práv a záujmov iných osôb. A v tomto kontexte je podľa nej legitímne hľadať nástroje s cieľom stanoviť rovnováhu medzi slobodou prejavu a prípadným zásahom do práv.

"Hovorili sme aj o potrebe, aby V4 prichádzala s konkrétnymi riešeniami a návrhmi a hľadali spojencov aj mimo nášho regiónu," dodala. Na stretnutie sa rozhodla prezidentka pricestovať vlakom. Delegácia by sa mala vrátiť na Slovensko vo večerných hodinách. Čaputová sa na summite hláv štátov V4 zúčastnila v rámci svojho mandátu prvýkrát.

Jednomyseľná podpora

"Všetci jednomyseľne podporujú včlenenie Srbska do EÚ a sú ochotní (v tomto smere) poskytnúť maximálnu pomoc," uviedol Zeman, ktorého citoval portál Novinky.cz. Rýchle prijatie do Únie by sa podľa jeho slov malo týkať aj Čiernej Hory, pričom ideálne bolo zrealizovať ho ešte do konca roka 2027.

Prezidentov do Lánov pozval Zeman, ktorého krajina momentálne zastáva vo V4 ročné predsedníctvo. "Zaoberali sme sa pozíciou Vyšehradu v EÚ. Konštatovali sme, že Vyšehrad bol úspešný v minulosti, keď zabránil tzv. migračným kvótam a nevyjadril súhlas s kandidatúrou pána (Fransa) Timmermansa (na post predsedu Európskej komisie)," zhodnotil Zeman na spoločnej tlačovej konferencii prezidentov.

V4 by sa teraz mala podľa Zemana zaoberať problémami európskeho rozpočtu, ako aj problematikou obnoviteľných zdrojov. Každá krajina by mala byť sama zodpovedná za svoju ekonomiku a priemysel, a nie závisieť od Európskej komisie, povedal.

Pridali sa prezidenti Srbska a Slovinska

V4 by sa podľa prezidentov zúčastnených krajín mala zaoberať aj svojím vzťahom k odchodu Británie z EÚ. Zodpovednosť za tzv. brexit majú podľa Zemana tak Briti, ako aj EÚ. "Európska komisia niekedy svojimi často nezmyselnými direktívami rozčúlila britskú populáciu," povedal český prezident. Briti zase podľa jeho slov následne navrávali občanom, že keď odídu z EÚ, tak na tom zarobia, čo Zeman považuje za chybu.

Stredajšia schôdzka Zemana so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, poľským prezidentom Andrzejom Dudom a maďarským náprotivkom Jánosom Áderom sa venovalo najmä novému rozloženiu síl v Európe po plánovanom odchode Británie z EÚ. Vo štvrtok sa ku krajinám V4 pripojili aj prezidenti Srbska a Slovinska - Aleksandar Vučič a Borut Pahor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok