Doplnkové ordinačné hodiny možno skončia skôr, ako začnú

TA3 TASR
8.12.2017 13:00

Predseda vlády SR Robert Fico je pripravený zrušiť doplnkové ordinačné hodiny, v rámci ktorých by sa pacienti mohli objednať k lekárovi za úhradu.

Racionálna diskusia

Fico to oznámil na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že chce zobrať opozícii možnosť klamať o tejto téme. Parlament schválil spomínanú zmenu len tento týždeň s účinnosťou od mája 2018. "Veľmi pozorne sledujem každú jednu legislatívu, ktorá ide cez vládu, ale aj tú, ktorú predkladajú poslanci. Pozorujem racionálnu diskusiu na tému, či je alebo nie je vhodné, aby pacient, ktorý dostane šancu objednať sa mimo ordinačných hodín, aby platil maximálne 30 eur," povedal Fico.

Napriek tomu, že táto diskusia má podľa jeho slov určité rácio, premiér musí skonštatovať, že opozícia aj médiá klamú. "Spustila sa tiráda, že Smer-SD zavádza opätovné poplatky v zdravotníctve. Smer-SD však vždy poplatky v zdravotníctve odmietal. Keďže opozícia to zneužíva a klame slovenskú verejnosť, som nútený povedať, že odmietam niesť zodpovednosť za klamstvá, ktoré tu od rána šíri opozícia," vyhlásil.

Fico preto vo štvrtok rokoval s Andrejom Dankom (SNS) a Bélom Bugárom (Most-Híd), hovoril aj s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD) a koaličnými poslancami. "Zobral som na vedomie, že to nadobudne účinnosť od 1. mája 2018. Vláda dovtedy ešte pristúpi k takým opatreniam, ktoré vylúčia akúkoľvek možnosť pre opozíciu klamať. Som pripravený toto opatrenie zrušiť," dodal.

Prísnejšie podmienky

Schválená novela zákona o zdravotnej starostlivosti dáva lekárom možnosť zavedenia doplnkových ordinačných hodín. Minister Drucker považuje túto zmenu za "dobrú a koncepčnú". "Vytvára oveľa prísnejšie podmienky pre možnosti platenia úhrad v zdravotníctve," reagoval. Minister hovorí, že sa vďaka nej významne zvýši dostupnosť zdravotnej starostlivosti aj počas bežných ordinačných hodín.

"Takýto poskytovateľ je povinný sa rovnako správať aj k pacientovi, ktorý prichádza v riadnych ordinačných hodinách," vysvetlil. Drucker opätovne odmietol, že by šlo o zavádzanie poplatkov, pacienti majú zaplatiť úhradu za vyšetrenie mimo štandardných ordinačných hodín, ktoré budú navyše. Pripomína, že ani verejné zdravotné poistenie nie je bezodné.

Doplnkové ordinačné hodiny nebudú pre všeobecných lekárov a špecialistov povinné. Pacient sa v rámci nich bude môcť objednať, za vyšetrenie si však bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur. Ak prezident návrh zákona podpíše, lekári budú môcť doplnkové ordinačné hodiny zaviesť od mája 2018. Možnosť zavedenia doplnkových ordinačných hodín dostali poslanci do návrhu zákona cez pozmeňujúci návrh. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok