Výpadky elektriny i zatvorené cintoríny. Víchor spôsobil problémy

TA3 TASR SITA
30.9.2019 16:38

Paralyzovaná doprava, vyvrátené stromy, strhnuté strechy, tisícky domácností bez elektriny ale aj tragická smrť mladého školáka. Silný vietor, ktorý súvisí s príchodom hlbokej tlakovej níže Mortimer, spôsobuje na Slovensku poriadne problémy.

Bratislava: Popadané stromy na cestách

V hlavnom meste v súvislosti so silným nárazovým vetrom riešili najmä problémy s dopravou a materiálne škody. Popoludní evidovali popadané stromy na Štefánikovej ulici, Devínskej ceste, pri Ovsišti, pri River parku, na Gagarinovej, na Ríbezlovej ulici či na Popradskej ulici.

"V teréne máme nasadených 14 pilčíkov, ktorí odstraňujú následky nárazového vetra v Bratislave. Úzko spolupracujeme aj s hasičskými jednotkami. Zároveň by sme radi informovali verejnosť, že mestská organizácia Marianum z bezpečnostných dôvodov rozhodla o uzatvorení cintorínov do odvolania," informoval magistrát hlavného mesta.

Nitra: Tragický pád stromu

Silný vietor, ktorý prišiel na Slovensko, nespôsobil len materiálne škody, ale aj tragédiu. Na žiakov nitrianskej základnej školy, ktorí boli na prechádzke, sa zrútil strom. Zabil 14-ročného chlapca a ďalšie deti zranil. Polícia opravila pôvodnú informáciu, podľa ktorej malo byť obeťou dievča. Polícia o tragédii informovala na sociálnej sieti. "V Nitre vplyvom silného vetra spadol strom na žiakov základnej školy na prechádzke. Na mieste zomrel 14-ročný chlapec. Ďalší žiaci sú zranení, jeden vážne. SHMÚ dnes vydal varovanie pred silným vetrom pre celé územie SR," uviedli policajti.

"Strom pri páde zasiahol tri maloleté osoby, z ktorých dve utrpeli zranenia rôzneho charakteru a jedno udalosť neprežilo. Zranené osoby sú v opatere zdravotníkov a budú prevezené do nemocnice. Psychológovia HaZZ poskytujú na mieste nešťastia krízovú intervenciu," spresnili hasiči. Zranenia jedného z detí si vyžiadali operačný zákrok. Druhé musí podstúpiť ešte niekoľko vyšetrení. Obe deti sú však mimo ohrozenia života.

Stredné Slovensko bez elektriny

Viac ako 11.000 odberných miest na strednom Slovensku sa pre vietor ocitlo bez elektriny. "Mimo prevádzky je 130 distribučných trafostaníc. Na príčine sú najmä stromy, ktoré spadli na vzdušné vedenia vysokého napätia. Na viacerých miestach pretrhali vodiče a poškodili stĺpy," uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš. Najviac trafostaníc mimo prevádzky bolo v Hriňovej (36), Handlovej (15) a v Strelníkoch v okrese Banská Bystrica (13).

Pracovníci SSD boli podľa Gejdoša v plnom nasadení a situáciu začali. "Tam, kde to bude možné, zabezpečia zásobovanie odberateľov z alternatívnych okruhov. V mnohých prípadoch však budú musieť obyvatelia počkať na odstránenie poruchy. Preto ich žiadame o trpezlivosť," priblížil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok