Mor neudržali v jednom okrese, hlásia ho i pri Michalovciach

TA3 SITA
30.9.2019 09:43

Africký mor ošípaných sa rozšíril do ďalšieho okresu. Po dvoch mesiacoch, kedy sa africký mor ošípaných na území Slovenska lokalizoval len v okrese Trebišov, eviduje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nález kadáveru uhynutého dospelého diviaka, pozitívneho na AMO v okrese Michalovce.

Diviaka objavili v poľovnom revíri pri Veľkých Kapušanoch, informoval o tom agrorezort v tlačovej správe. Ministerstvo pôdohospodárstva tak už potvrdilo 16 prípadov AMO u diviaka a 11 prípadov v chove domácich ošípaných. Väčšinu pozitívnych prípadov u diviaka eviduje rezort pri nálezoch uhynutých jedincov. Vzorky z ulovenej diviačej zveri rezort pôdohospodárstva neustále vyšetruje v národnom referenčnom laboratóriu vo Zvolene.

Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá choroba ošípaných a diviakov. Vírus sa šíri priamym aj nepriamym kontaktom a je mimoriadne odolný. Úmrtnosť nakazených ošípaných dosahuje 90 až 95 percent. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat. Regenerácia diviačej populácie po zasiahnutí vírusom AMO trvá minimálne 15 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok