Moratórium budú chcieť predĺžiť, Danko avizoval nové návrhy SNS

TA3 SITA
27.9.2019 15:19

Predĺženie moratória na zverejňovanie výsledkov prieskumov pred voľbami pravdepodobne predloží strana Smer-SD. Na tlačovej besede to uviedol predseda parlamentu a Slovenskej národnej strany Andrej Danko s tým, že by malo ísť o predĺženie zo súčasných dvoch týždňov na 60 dní. Danko hovoril aj o nových návrhoch SNS, ktoré budú mať "nulový dopad na rozpočet".

Prieskumy sa vraj kupujú

Poslanci Smeru-SD by mali moratórium predĺžiť pozmeňovacím návrhom k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú parlament posunul na septembrovej schôdzi do druhého čítania. O predĺžení moratória ako prvý hovoril Danko. Podľa neho by sa prieskumy nemali zverejňovať 30 dní pred voľbami. Návrh zdôvodnil tým, že prieskumy sa na Slovensku kupujú.

Predseda Smeru-SD Robert Fico ešte v piatok 20. septembra povedal, že by moratórium na zverejňovanie prieskumov pokojne zvýšil na 60 dní pred voľbami. „Manipulácia s prieskumami verejnej mienky je očividná. Používa sa nekalé ovplyvňovanie ľudí. Teraz platia dva týždne, návrh je 30 dní. Hovoríme o tom. Ja by som ho pokojne zvýšil na 60 dní, ale ak bude 30 dní kompromis, poslanecký klub Smeru ho podporí," uviedol.

Proti predĺženiu moratória je Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied či Inštitút verejných otázok. Sociologický ústav tvrdí, že návrhy na predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov preferencií politických strán pred voľbami sú v rozpore s princípmi slobody slova, zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií.

Rezort pre šport či duchovní bez zbrane

Národniari okrem toho predložia na najbližšiu októbrovú schôdzu parlamentu deväť návrhov noviel a zákonov. Danko uviedol, že návrhy majú mať nulový vplyv na rozpočet. Prvým ohláseným návrhom je zriadenie ministerstva cestovného ruchu a športu. Ministerstvo by spravovalo dva fondy - Fond na podporu športu a druhý pre cestovný ruch. Oba by mali mať rozpočet okolo 20 miliónov eur. Ministerstvo má začať fungovať od 1. januára 2021. „Ide o strategické ministerstvo. Potrebujeme, aby koordinovalo cestovný ruch a šport," dodal Danko. Októbrová schôdza parlamentu sa začína 15. októbra.

Národniari predložia návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. „Zriaďovatelia nemocníc by mohli ísť do ponukového konania až do troch miliónov eur," uviedol s tým, že to bude platiť aj pri rekonštrukcii internátov. Slovenská národná rada tiež navrhne, aby športovec mohol byť živnostník. Prichádza aj s návrhom, aby bola propagácia pedofílie trestným činom.

„Tiež chceme pomôcť sociálne slabším skupinám a obchodným reťazcom. Obchodné reťazce by mohli priamo charite darovať drogériu," vysvetlil šéf národniarov. SNS sa bude snažiť presadiť zákaz uväzovať psy na reťaze. Zamestnávatelia by po novom mohli zamestnancov motivovať poskytovaním podnikových bytov. Poslanec za SNS Anton Hrnko už predložil návrh novely zákona o Policajnom zbore. Po novom by duchovní, ktorí pôsobia v polícii alebo ozbrojených silách, už nemuseli nosiť zbraň.

Koaličná SNS pripravuje aj návrh zákona o ochrane života. Žena by pred interrupciou mala vďaka zákonu disponovať všetkými potrebnými informáciami, čo potrat znamená a aká ekonomická a sociálna pomoc je každej žene k dispozícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok