Každý má silu niečo zmeniť. Greta získala alternatívnu nobelovku

TA3 TASR
25.9.2019 11:10

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová je jednou zo štyroch osôb, ktoré tento rok získali Ceny za správny život, označované tiež ako alternatívne Nobelove ceny. Nadácia oznámila, že Thunbergovú ocenili "za presadzovanie politických požiadaviek na urgentné kroky v súvislosti s klimatickými zmenami".

Nadácia uviedla, že 16-ročná aktivistka, ktorá je nominovaná aj na Nobelovu cenu mieru, "zosobňuje predstavu, že každý má silu niečo zmeniť. Jej príklad inšpiroval a podnietil ľudí zo všetkých oblastí života, aby žiadali politické činy".

Okrem Grety si ceny odnesie aj Davi Kopenawa a jeho organizácia Hutukara Associacao Yanomami zasadzujúca sa za ochranu Amazonského pralesa, marocká ľudskoprávna aktivistka Aminatú Hajdarová a čínska právnička bojujúca za práva žien Kuo Ťien-mej.

Cenu založil v roku 1980 švédsko-nemecký filantrop Jakob von Uexkull, aby ňou ocenil úsilia, ktoré podľa neho Nobelova nadácia ignoruje. Každý zo štyroch laureátov dostane k cene milión švédskych korún (93-tisíc eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok