Najlepším hráčom roka sa stal Messi, vyhral už šiestykrát

TA3 TASR
23.9.2019 22:40

Argentínčan Lionel Messi získal ocenenie Hráč roka podľa Medzinárodnej futbalovej federácie 2019. V ankete zvíťazil rekordný šiestykrát, keď zdolal ďalších finalistov Cristiana Ronalda s Virgilom van Dijkom. Výsledky vyhlásili na galavečere v milánskej opere La Scala.

Najlepším hráčom roka sa stal Messi, vyhral už šiestykrát
SITA/AP

Dosiahol mnohé úspechy

Tridsaťdvaročný Messi bol najlepším strelcom predchádzajúcej sezóny Ligy majstrov s dvanástimi gólmi. Poradie strelcov pôsobiacich v Európe opanoval vďaka 36 presným zásahom. S FC Barcelona získal španielsky titul a prebojoval sa do semifinále LM, na reprezentačnej úrovni doviedol Argentínu k bronzu na juhoamerickom šampionáte Copa America.

V ankete, ktorá sa štvrtýkrát uskutočnila pod názvom The Best FIFA Football Awards, nadviazal na úspechy z rokov 2009 až 2012 a 2015. Osamostatnil sa od päťnásobného víťaza Ronalda, ich desaťročnú nadvládu prerušil len vlani Chorvát Luka Modrič. Portugalčan vyhral s reprezentáciou Ligu národov a s Juventusom Turín si pripísal taliansky titul, v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži dal šesť gólov. Van Dijk sa v predchádzajúcom ročníku výraznou mierou podieľal na triumfe FC Liverpool v LM a na postupe Holandska do finále LN. Tento rok si vyslúžil ocenenie pre najlepšieho hráča podľa Európskej futbalovej únie. Mal šancu stať sa prvým obrancom s prestížnou trofejou FIFA od roku 2006, keď ju dostal Talian Fabio Cannavaro.

Najlepšou hráčkou je Američanka

Všetci traja finalisti budú favoritmi aj v ankete Zlatá lopta, ktorej výsledky zverejnia 2. decembra. Vlani sa z oboch cien radoval Modrič, v uplynulých troch rokoch sa pódiové umiestnenia líšili len vlani na tretej priečke, v hlasovaní FIFA ju obsadil Egypťan Mohamed Salah, zatiaľ čo v Zlatej lopte Francúz Antoine Griezmann. Najlepšou hráčkou sa stala Američanka Megan Rapinoeová, ktorá bola najlepšou kanonierkou i hráčkou majstrovstiev sveta žien vo Francúzsku, kde USA získali zlato.

Poctu pre najlepšieho trénera si vyslúžil nemecký kouč FC Liverpool Jürgen Klopp: "Všetci vieme, aká tesná hranica je medzi víťazstvom a prehrou. Musím sa poďakovať môjmu úžasnému tímu. Kto ho nemá rád, nemá srdce. Naši úžasní majitelia mi dali voľnú ruku. Som pyšný, že môžem koučovať takýchto neuveriteľných hráčov."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok