Maďari modernizujú armádu. Nakupujú vrtuľníky, tanky aj delá

TA3 TASR
23.9.2019 18:01

Maďarské ozbrojené sily v rámci programu modernizácie armády nakúpia v nadchádzajúcom období vrtuľníky, bojové vozidlá i samohybné delá, povedal vo východomaďarskom Debrecíne minister obrany Tibor Benkő.

Maďari modernizujú armádu. Nakupujú vrtuľníky, tanky aj delá
TASR/AP ilustračné

Šéf rezortu na zasadaní kolégia verejnej správy Hajdúcko-biharskej župy uviedol, že štyri ľahké vrtuľníky značky Airbus preberie armáda do konca tohto roka. Ďalších 16 vrtuľníkov strednej kategórie začne Airbus dodávať v roku 2023. Benkő spresnil, že transportné lietadlá, ktoré nakúpili pre armádu, využívajú na prevoz ústavných činiteľov iba na sedem až osem percent; väčšinou slúžia na transport vojakov.

V súvislosti s modernizáciou pozemných vojsk povedal, že armáda kúpi 44 nových nemeckých tankov Leopard a 12 kusov použitých výcvikových tankov rovnakého typu, ale aj 24 kusov samohybných delostreleckých zbraní. Minister pripomenul, že v roku 2010 bolo v armáde iba 17 dobrovoľných vojakov v zálohe, teraz ich je už 8900. K vytvoreniu moderných ozbrojených síl potrebuje Maďarsko 30.000 profesionálnych vojakov a 20.000 dobrovoľníkov. "Nechystáme sa na vojnu, ale na ochranu a zachovanie mieru," zdôraznil Benkő.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok