Máme sex a porušujeme zákony, priznali sa v Maroku stovky žien

TA3 TASR
23.9.2019 16:08

Stovky Maročaniek sa zišli v Rabate na zhromaždení, na ktorom sa priznali, že porušili zákony svojej krajiny trestajúce pohlavný styk mimo manželstva či potrat. Ženy pritom tieto zákony označujú za nespravodlivé.

Máme sex a porušujeme zákony, priznali sa v Maroku stovky žien
SITA/AP

Podpísali manifest

Zhromaždenie sa konalo v čase, keď sa súd v Rabate zaoberá prípadom mladej novinárky Hadžjar Rajsúníovej obvinenej z nelegálneho umelého prerušenia tehotenstva a mimomanželského pohlavného styku. V texte vyhlásenia, ktoré zverejnili marocké médiá, sa účastníčky zhromaždenia v Rabate dobrovoľne priznávajú, že stoja "mimo zákona". "Porušujeme nespravodlivé a zastarané zákony. Máme mimomanželský pohlavný styk. Podstúpili sme interrupciu, alebo sme ju umožnili, či boli spolupáchateľkami," uvádza sa v texte manifestu, ktorý medzičasom podpísalo 490 ľudí a ktorý sa v utorok objaví aj na stránkach francúzskeho denníka Le Monde.

Text podpísali "učitelia, bankári, ženy v domácnosti, študenti, umelci a intelektuáli," uviedla spoluautorka textu, filmárka Sonia Tarrábová. V podobnom manifeste, zverejnenom začiatkom 70. rokov vo Francúzsku, sa skupina žien, označujúcich sa za "343 pobehlíc", priznala, že podstúpili potrat, keď to bolo protizákonné.

Novinárke hrozí väzenie

V kauze novinárky Hadžjar Rajsúníovej sa v pondelok konalo v poradí tretie pojednávanie. Od konca augusta je vo vyšetrovacej väzbe nielen ona, ale aj jej sudánsky priateľ, lekár, zdravotná sestra a sekretárka, pričom posledné tri osoby sú obvinené z vykonania interrupcie a zo spolupáchateľstva pri interrupcii. Ak súd 28-ročnú Rajsúníovú uzná za vinnú, hrozia jej dva roky väzenia. Marocký trestný zákonník totiž trestá nemanželský sex i interrupcie, ak nie sú vykonané v situácii, keď je ohrozený život matky.

Prípad Hadžjar Rajsúníovej vyvolal v Maroku odmietavé reakcie a oživil diskusiu o otázke individuálnych slobôd v krajine. Na obranu obvinenej sa postavili feministické hnutia i ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International a Human Rights Watch, ktoré žiadajú jej okamžité prepustenie.

Podľa oficiálnych údajov marocká justícia v roku 2018 podľa oficiálnych údajov žalovala 14.503 ľudí za pohlavný styk mimo manželstva, 3048 ľudí na cudzoložstvo, 170 za homosexualitu a 73 za interrupciu. Zo zverejnených odhadov vyplýva, že denne sa v Maroku vykoná od 600 do 800 ilegálnych potratov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok