Superšpión, ktorý mal Putinovi fotografovať stôl, je nezvestný

TA3 TASR
23.9.2019 14:16

Rusko označilo Olega Smolenkova - bývalého zamestnanca Kremľa údajne naverbovaného americkou tajnou službou CIA - oficiálne za nezvestného a vyhlásilo po ňom pátranie.

Superšpión, ktorý mal Putinovi fotografovať stôl, je nezvestný
SITA/AP

Zmizol so ženou i deťmi

Správy amerických médií, ktoré Reuters potvrdili dva anonymné zdroje, informovali o tom, že v roku 2017 bol do Spojených štátov aj so svojou rodinou privedený informátor CIA, ktorý pôsobil v administratíve ruského prezidenta Vladimíra Putina. Informátorom mohol byť podľa správ denníka Kommersant Oleg Smolenkov, ktorý zmizol aj so svojou ženou Antoninou a troma deťmi v roku 2017 počas dovolenky v Čiernej Hore. Agentúra RIA Novosti v tejto súvislosti napísala, že podľa databázy ruského ministerstva vnútra bol Smolenkov označený ako nezvestná osoba, po ktorej je vyhlásené pátranie.

Smolenkov odišiel z Ruska 14. júna 2017 a potom sa kontakt s ním prerušil. Na podnet príbuzných v Rusku sa v septembri toho istého roku začal prípad Smolenkovovho zmiznutia vyšetrovať ako podozrenie z vraždy. Ruská tajná služba FSB však zistila, že celá rodina je nažive a presťahovala sa do Spojených štátov.

Prístup k citlivým informáciám

Americká televízia CNN a potom aj ďalšie médiá 9. septembra informovali, že Smolenkova naverbovali do CIA "pred desiatkami rokov" - pravdepodobne, keď pod vedením súčasného poradcu ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurija Ušakova pracoval ako tajomník na ruskej ambasáde vo Washingtone.

Údajne na základe pokynov CIA potom Smolenkov dostal prácu v Moskve vo vládnom aparáte, pričom najmenej päť rokov pracoval v Ušakovovom úrade v Kremli, kde mal prístup k "citlivým informáciám" vrátane informácií od tajných služieb. V špiónskej práci mal byť úspešný a okrem iného fotografovať aj stôl samotného prezidenta Putina. Denník The New York Times v uplynulých dňoch napísal, že Smolenkov okrem iného odovzdával do Spojených štátov dôkazy o "ruskom zasahovaní" do prezidentských volieb v USA v roku 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok