Na Slovensku čoskoro pribudne veľvyslanectvo Kazachstanu

TA3 TASR
23.9.2019 12:12

V Bratislave sa má v tomto roku otvoriť veľvyslanectvo Kazachstanu. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. Kazachstan tak bude prvým štátom Strednej Ázie, ktorý bude mať svoje diplomatické zastúpenie na Slovensku.

Líder Strednej Ázie

„Toto bezpochyby napomôže ďalšiemu prehlbovaniu dialógu s Kazašskou republikou vo všetkých oblastiach spoločného záujmu,“ pripomenul Tomaga. Kazachstan je lídrom regiónu Stredná Ázia vzhľadom na svoje nerastné bohatstvo, ekonomický potenciál a medzinárodnú autoritu. Rozvoj vzťahov s touto krajinou, ako aj ostatnými štátmi regiónu, hrá podľa rezortu diplomacie významnú úlohu vo východnej dimenzii zahraničnej politiky Slovenska.

Strategickým záujmom Slovenska v oblasti Strednej Ázie je zabezpečenie stability podporou ekonomického rozvoja jednotlivých krajín. „A to zvyšovaním kvalifikácie a konkurencieschopnosti miestnej pracovnej sily, zlepšovaním podnikateľského a investičného prostredia, odstraňovaním colných bariér a prepojením regiónu so svetovými obchodnými centrami, ako aj zvyšovaním ich odolnosti voči vnútorným a vonkajším hrozbám,“ priblížil Tomaga.

Slovensko ponúka Kazachstanu napríklad skúsenosti z oblasti vodných stavieb, ako aj vodného manažmentu. „Problémy súvisiace s vodou sú pravdepodobne hlavnou príčinou vzniku medzinárodných konfliktov medzi krajinami Strednej Ázie. Vláda Kazachstanu preto kladie veľký dôraz na zavedenie moderných metód s jej hospodárením,“ uviedol rezort diplomacie.

Komunikujú s kazašskými partnermi

Slovensko bolo sídlom Medzinárodného centra na hodnotenie vôd v rokoch 2009 až 2012. V súčasnosti podľa Tomagu slovenskí externí poradcovia komunikujú s kazašskými partnermi pri rozbehu činnosti centra IWAC v Nur-Sultane. Podľa rezortu diplomacie majú slovenské podnikateľské subjekty potenciál uplatniť sa v Kazachstane aj pri projektoch rozvoja a modernizácie infraštruktúry. „Zaujímavé sú takisto investičné projekty zamerané na výstavbu malých vodných elektrární, tepelných elektrární a ďalších projektov v oblasti energetiky,“ skonštatoval Tomaga.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák pri svojej aprílovej návšteve v Kazachstane zhodnotil s partnermi stav zmluvnej základne a možnosti rozvoja spolupráce. Ide napríklad o záujem Kazachstanu o slovenské skúsenosti v oblasti automobilového priemyslu či spoluprácu v oblasti školstva. Ministerstvo zahraničných vecí pripomína, že medzi krajinami sa dlhodobo uskutočňujú intenzívne stykové aktivity vrátane prezidentských návštev. Exprezident Rudolf Schuster navštívil Kazachstan v roku 2001, Ivan Gašparovič v roku 2010, bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev navštívil Slovensko v roku 2007.

V novembri 2018 sa konala historicky prvá oficiálna návšteva predsedu vlády Petra Pellegriniho v Kazachstane, a to v sprievode dvoch ministrov a početnej skupiny podnikateľov. Návšteva podľa rezortu potvrdila obojstranný záujem o zintenzívnenie bilaterálnych vzťahov, najmä v ekonomickej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok