Za závod U. S. Steel v Košiciach neoficiálne ponúkli jedno euro

TA3 SITA TASR
23.9.2019 10:37

Košický samosprávny kraj chce uchrániť zamestnancov hutníckeho gigantu U. S. Steel, ktorí čelia masovému prepúšťaniu. Župa sa inšpirovala Balkánom a neoficiálne ponúkla za fabriku jedno euro.

Chcú predísť prepúšťaniu

Košický samosprávny kraj ponúkol odkúpenie oceliarne U. S. Steel Košice za jedno euro. V prípade košického závodu vidí vedenie KSK podobný vývoj, ako sa udial koncom januára 2012 v bývalých oceliarňach U. S. Steel v Srbsku, v Železara Smeredevo. Dočasným vstupom do U. S. Steel Košice chce predísť následkom negatívneho vývoja v závode, najmä prepúšťaniu ďalších zamestnancov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.

Košický samosprávny kraj má obavu o ďalší osud fabriky U. S. Steel Košice, ktorá je najväčším zamestnávateľom v kraji. Oceliarne ohlásili do konca roka 2021 odchod 2 500 zamestnancov. „V závode a jeho dcérskych spoločnostiach pracuje celkovo 12-tisíc ľudí, preto sa tejto situácii nemôžeme nečinne prizerať. Máme obavu o zachovanie konkurencieschopnosti podniku, o jeho dlhodobé prežitie a tiež o zachovanie zamestnanosti v kraji,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

S predstaviteľmi oceliarní inicioval stretnutie, kde sa informoval o súčasnej situácii v podniku a tiež o vízii spoločnosti. Za najväčší súčasný problém závodu označil prezident U. S. Steel James Bruno takzvané environmentálne dane Európskej únie. Výrobcovia z EÚ sa cítia byť týmito poplatkami diskriminovaní, producenti ocele z krajín mimo Únie majú voči nim konkurenčnú výhodu.

Oceliarne v rukách verejného sektora

Na stretnutí otvoril Trnka aj otázku investičného dlhu, ktorý kraj považuje za hlavný dôvod stagnácie podniku, nedostatočného odbytu a následného znižovania stavov zamestnancov. Investičný dlh americkej spoločnosti je odhadovaný na približne jednu miliardu eur. „Nazdávame sa, že hlavne nízka miera investícií do modernizácie a rozvoja podniku má za následok znižovanie konkurencieschopnosti U. S. Steel na trhu,“ poznamenal Trnka.

V prípade košického závodu vidí vedenie KSK podobný vývoj ako koncom januára 2012 v bývalých oceliarňach U. S. Steel v Srbsku, v Železara Smeredevo. V srbskej fabrike sa znížil dopyt kvôli nedostatočným investíciám do modernizácie, následne nastalo prepúšťanie zamestnancov a zadlženie fabriky. Podobný vývoj so znepokojením sledujeme aj tu, preto chce vedenie KSK predísť zhoršeniu situácie.

„Vzhľadom na predchádzajúcu diskusiu o investičnom dlhu a ekonomických problémoch, s ktorými U. S. Steel bojuje, sme vedeniu spoločnosti ponúkli pomocnú ruku. Aby sme predišli následným problémom a uchránili zamestnanosť v kraji, ponúkli sme zatiaľ neoficiálne odkúpenie závodu U. S. Steel Košice za obdobných podmienok ako v srbskom Smeredeve, kde prešli oceliarne do rúk verejného sektora za jeden dolár,“ ozrejmil Trnka. Ako dodal, košický manažment o predaji rozhodnúť nemôže. Americké vedenie korporácie sa však bude touto ponukou zaoberať, keď bude doručená oficiálne.

Župan Rastislav Trnka: "Vzhľadom na predchádzajúcu diskusiu o investičnom dlhu a ekonomických problémoch, s ktorými U. S. Steel bojuje, sme vedeniu spoločnosti ponúkli pomocnú ruku. Aby sme predišli následným problémom a uchránili zamestnanosť v kraji, zatiaľ neoficiálne sme ponúkli odkúpenie závodu U. S. Steel Košice za obdobných podmienok ako v srbskom Smederevo, kde prešli oceliarne do rúk verejného sektora za jeden dolár."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok