Na Pochod za život prišli desaťtisíce ľudí, chcú chrániť nenarodených

TA3 SITA TASR
22.9.2019 16:23

Centrom Bratislavy v nedeľu pochodovalo približne 50.000 ľudí z celého Slovenska s cieľom verejne podporiť ochranu života každého človeka od počatia a prijatie súvisiacich legislatívnych zmien. Pochod bol vyvrcholením série podujatí, ktoré sa začali už v piatok.

Žiadali odstránenie diskriminácie

Požiadavkou organizátorov Národného pochodu za život bolo odstránenie diskriminácie nenarodených detí. Bratislavský arcibiskup a organizátor podujatia Stanislav Zvolenský v úvodnom príhovore pochválil návštevníkov pochodu, že svojou účasťou ukázali, že život berú ako nenahraditeľný dar. Podľa pro-life aktivistu a ďalšieho organizátora národných pochodov Mareka Michalčíka prínosom pochodu a pro-life organizácii je, že téma ochrany života na Slovensku žije.

"Snažíme sa ochraňovať nenarodené deti. Dobre, je že počet potratov klesá a verím, že k tomu prispeli aj Národné pochody za život," uviedol, pričom konštatoval, že nenarodené dieťa je človek. Organizátori takisto prízvukovali, že ich spojila ochrana života a nie ľudský plán. Viackrát tým vyzvali politické strany, aby spustili svoje vlajky, v dave sa totiž objavili aj vlajky Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko. "Dnes sa nás tu zišlo 50.000. Boli to ľudia, ktorí prišli, aby povedali, že nám záleží na ochrane života úplne každého človeka, aj toho najmenšieho z nás, nenarodených detí," povedal hovorca Národného pochodu za život Patrik Daniška s tým, že na Slovensku sa podujatie uskutočnilo po tretíkrát.

"Dnes sa nás tu zišlo 50.000. Boli to ľudia, ktorí prišli, aby povedali, že nám záleží na ochrane života úplne každého človeka, aj toho najmenšieho z nás, nenarodených detí," povedal hovorca Národného pochodu za život Patrik Daniška s tým, že na Slovensku sa podujatie uskutočnilo po tretíkrát.

Vyzvali predzidentku či poslancov

Organizátori pochodu vyzvali verejných činiteľov, poslancov Národnej SR, vládu SR, prezidentku SR a štátne inštitúcie, aby zrušili zákonom zavedené rozdeľovanie ľudí na hodných života a nehodných života hranicou 12 týždňov tehotenstva a tým absolútne chránili ľudský život od počatia po prirodzenú smrť. Takisto by podľa nich mali chrániť jedinečné postavenie manželstva muža a ženy ako nenahraditeľného zväzku, mali by sa zaviazať neustále zlepšovať zákony smerom k takému ekonomickému a sociálnemu stavu, ktorý vyzdvihne spoločensky zodpovedné rodiny otvorené mať viac detí.

Výzva smerovala aj k aktívnej podpore inštitúcií, ktoré sú zamerané na pomoc rodinám v núdzi a tehotným matkám a ich deťom a prispeli k vytvoreniu účinnej siete pomoci. Kompetentných rovnako žiadajú, aby vyjadrili nesúhlas s takými dokumentmi medzinárodných organizácií, ktoré v Slovenskej republike zasahujú do ústavných hodnôt manželstva, rodiny, rovnosti medzi mužmi a ženami a práva rodičov na výchovu svojich detí.

Zmenu slovenskej legislatívy v prospech ochrany života a proti diskriminácii nenarodených detí obsahujú aj štyri v parlamente predložené poslanecké návrhy zákonov. Tie predložili poslanci OĽANO, Sme rodina, Ľudová strana Naše Slovensko a nezávislý poslanec Richard Vašečka. Organizátori pochodu podporujú všetky a ešte pred hlasovaním o návrhoch zákonov výzvu doručia poslancom Národnej rady SR.

Program odštartovala svätá omša

Nedeľný program sa začal svätou omšou v Incheba Expo Arene a pokračoval programom pre deti v Prezidentskej záhrade. Hlavnému podujatiu predchádzali sprievodné podujatia, ktoré odštartovali už v piatok. Konali sa diskusie a prednášky o dopadoch legislatívnych zmien na počet umelých potratov, workshopy, duchovný program, aktivity pre rodiny s deťmi, koncerty divadlá a veľtrh života. Súčasťou tohtoročného programu bol tiež futbalový zápas Gól za život s pro-life politikmi. Podľa organizátorov, sprievodné podujatia navštívilo približne 15 000 ľudí. Do pomoci v tridsiatich tímoch pri takmer 50 podujatiach sa zapojilo okolo 900 dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia. Najviac ich prišlo z Bratislavského, Prešovského a Žilinského kraja.

Hlavným iniciátorom a organizátorom Národného pochodu za život je Konferencia biskupov Slovenska a nezisková organizácia Kanet. Spolupracujú ďalšie cirkvi, spoločenstvá, pro-life organizácie a ďalšie organizácie, ktoré sa stotožňujú s potrebou chrániť ľudský život od počatia po prirodzenú smrť. Prvý Národný pochod za život bol v roku 2013 v Košiciach, druhý v roku 2015 v Bratislave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok