Štefánikov rodný kraj dostane stovky tisíc eur, rozhodla vláda

TA3 SITA
22.9.2019 14:22

Vláda na výjazdovom rokovaní v Brezovej pod Bradlom rozhodla o vyčlenení čiastky 343 tisíc eur na projekty, ktoré sú spojené s osobnosťou generála Milana Rastislava Štefánika v jeho rodnom kraji.

Rok Štefánika

Peniaze dostane mesto Brezová pod Bradlom, obce Košariská a Priepasné a Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Košariská – Priepasné. Obdobie od mája tohto roku do júla 2020 vláda ešte vo februári vyhlásila za Rok Milana Rastislava Štefánika. Podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej sa od roku 1989 všetky vlády hlásili k odkazu generála Štefánika, ale až táto vláda prešla k činom.

„Počas Roku Milana Rastislava Štefánika sú vyčlenené peniaze v objeme viac ako 3,8 milióna eur, z toho 2,3 milióna eur je určených na rekonštrukcie objektov a ďalšie aktivity v tomto roku a 1,5 milióna v budúcom roku,“ povedala Laššáková po rokovaní vlády. Rok Milana Rastislava Štefánika trvá od mája tohto roku, kedy uplynulo 100 rokov od jeho tragickej smrti, až do júla 2020, kedy si Slovensko pripomenie 140 rokov od narodenia tejto osobnosti.

Obec Košariská dostane 150 tisíc eur na prístavbu k budove Štefánikovho múzea a ďalších 30 tisíc na revitalizáciu vonkajších priestorov pred múzeom. Mestu Brezová pod Bradlom vláda vyčlenila 40 tisíc eur na zabezpečenie údržby a prevádzky areálu Mohyly M. R. Štefánika na Bradle, obec Priepasné získa peniaze na rekonštrukciu cesty okolo mohyly, vegetačné úpravy pri mohyle a dopravné značenie. Vláda tiež uložila ministerke kultúry navrhnúť mechanizmus, ktorý zabezpečí trvalú udržateľnosť areálu na Bradle.

Návštevnosť múzea stúpla

Podľa starostu Košarísk Štefana Antola prestavbou a dostavbou hospodárskej budovy pri Štefánikovom múzeu vznikne komunitné centrum zamerané predovšetkým na mládež, v ktorom bude možné šíriť Štefánikove myšlienky. Keďže v tomto roku návštevnosť múzea rapídne vzrástla, priestor múzea už na vzdelávacie aktivity nestačí. Obec pripraví projektovú dokumentáciu, zabezpečí verejné obstarávanie a samotné stavebné práce.

Vláda v Roku Milana Rastislava Štefánika vyhodnotila vybrané podujatia a aktivity celoslovenského, regionálneho a miestneho charakteru a tiež podujatia realizované v zahraničí. Najväčšou bola celonárodná spomienková slávnosť na Bradle pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti M. R. Štefánika 4.mája za účasti trojice najvyšších ústavných činiteľov a zahraničných hostí.

Podporili množstvo aktivít

Vláda Slovenskej republiky z úcty k zásluhám M. R. Štefánika o Slovensko a pri príležitosti jeho okrúhlych výročí na návrh ministerstva kultúry vo februári vyhlásila rok 2019 za Rok Milana Rastislava Štefánika a v tejto súvislosti finančne a organizačne podporila množstvo aktivít. Slovensko si v tomto roku pripomína 100. výročie od tragickej smrti Štefánika, na budúci rok si pripomenie 140 rokov od jeho narodenia.

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách neďaleko Myjavy. V rokoch 1914 - 1918 bol v službách francúzskej armády a diplomacie a súčasne sa stal spolu s Tomášom Garrigueom Masarykom a Edvardom Benešom hlavným predstaviteľom československého odboja, usilujúceho o vytvorenie samostatného československého štátu. Od októbra 1918 bol prvým československým ministrom národnej obrany, od novembra 1918 minister vojny prvej československej vlády. Štefánik 4. mája 1919 nastúpil na letisku pri Udine do lietadla Caproni 450. Cieľom cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo však nepristálo a náhle sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok