Deň rovnako dlhý ako noc. S rovnodennosťou prichádza jeseň

TA3
22.9.2019 08:56

Jesenná rovnodennosť nastane podľa koordinovaného svetového času na severnej pologuli - v závislosti od časového pásma - buď v nedeľu 22. alebo v pondelok 23. septembra. Na Slovensku jeseň 2019 príde rovnako v pondelok 23. septembra o 09.50 h stredoeurópskeho letného času.

Deň rovnako dlhý ako noc. S rovnodennosťou prichádza jeseň
TASR/AP

Začína aj polárna noc

Rovnodennosť je v astronómii okamih, keď má Slnko voči svetovému rovníku nulovú deklináciu a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. V okamihu rovnodennosti sa Slnko nachádza v jesennom alebo v jarnom bode. Tento jav je spôsobený sklonom zemskej osi a obehom Zeme okolo Slnka. V čase jesennej rovnodennosti sa na severnej pologuli začína jeseň, na južnej pologuli jar.

V deň jesennej i jarnej rovnodennosti je na hociktorom mieste na zemeguli deň rovnako dlhý ako noc. Odlišná je situácia na zemských póloch. Jesennou rovnodennosťou na severnom póle - v Arktíde - začína polročná polárna noc: Slnko zapadne a vyjde až po dni jarnej rovnodennosti. Opačná situácia vznikne na južnom póle - v Antarktíde. Tam sa začína polárny deň, ktorý bude trvať tiež pol roka.

Spája sa s množstvom pranostík

Okamih rovnodennosti nenastáva každý rok v rovnakom čase. Príčinou toho je rozdielna dĺžka roku astronomického a občianskeho roka a vkladanie prestupného dňa, 29. februára, každý štvrtý rok. Začiatok tzv. astronomickej jesene nastáva v rozmedzí od 21. do 24. septembra.

Jesenná rovnodennosť sa na rozdiel od zimného a letného slnovratu alebo príchodu jari spája s menším množstvom ľudových pranostík. Zvyčajne je to čas vzdávania vďaky za dobrú úrodu, čas oberačiek a nového vína. Tradičné sú aj jedlá pre toto obdobie – jesť by sa malo to, čo sa v sadoch a záhradách urodilo pred definitívnym odchodom leta, teda ovocie, zelenina, strukoviny či obilniny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok