Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huawei Mate 30 s pôsobivým hardvérom, no bez aplikácií Google

Huawei Mate 30 s pôsobivým hardvérom, no bez aplikácií Google
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca Huawei predstavil na svojom globálnom podujatí novú sériu vlajkových lodí smartfónov Mate 30, ktoré dostali do výbavy najnovšie mobilné technológie. Na druhej strane však kvôli obchodnej politike USA nemajú smartfóny prístup do obchodu s aplikáciami Google Play.

Nové modely Huawei Mate 30 a Mate 30 Pro sa radia medzi najpokročilejšie tohtoročné smartfóny. Výrobca do nich osadil vlastný najnovší procesor Kirin 990, ktorý sa vyznačuje extrémnym výkonom a podporou umelej inteligencie. Sekunduje mu 8 GB operačnej pamäte RAM. Kapacita vnútorného úložiska môže byť 128 GB alebo 256 GB.

Huawei Mate 30 Pro

V čom spoločnosť Huawei vyniká, sú technológie mobilného fotografovania a aj v prípade smartfónov Mate 30 a Mate 30 Pro sa opäť zvýšila latka ich schopností. Zadný fotoaparát v modeli Mate 30 disponuje kombináciou troch objektívov s rozlíšeniami 40 + 16 + 8 megapixelov, ktoré si prinášajú aj možnosť 3-násobného optického priblíženia. Trojitý zadný fotoaparát v Mate 30 Pro s rozlíšeniami 40 + 40 + 8 megapixelov sa môže okrem rovnakého 3-násobného optického priblíženia pochváliť aj snímačom hĺbky priestoru.

Huawei Mate 30 Pro

Smartfón Mate 30 má väčší 6,62 palcový displej s rozlíšením 2 320 x 1 080 pixelov, zatiaľ čo Mate 30 Pro dostal do vienka o kúsok menší 6,53 palcový displej, no s vyšším rozlíšením s rozlíšením 2 400 x 1 166 pixelov. Displej je okolo strán zakrivený a podobne ako v prípade smartfónu Vivo Nex 3, boli fyzické tlačidlá vymenené za dotykové panely. Čo sa týka dizajnu, budú smartfóny k dispozícii v hlavných farbách: čierna, vesmírna strieborná, kozmická fialová a smaragdovo zelená, okrem toho sa dajú vybrať aj farby oranžová a lesná zelená vo vegánskom prevedení kože.

Smartfón Mate 30 Pro bude dostupný aj v aktualizovanej verzii s 5G pripojením a ani tento rok sa nezabudlo na špeciálnu drahšiu edíciu telefónu s dizajnom Porsche, ktorá prináša extra konfiguráciu a štýlové prevedenie.

Huawei Mate 30 Pro

Hoci majú smartfóny Mate 30 a Mate 30 Pro pôsobivé technológie, súčasná politická situácia medzi USA a Čínou znamená znemožnenie prístupu novým zariadeniam Huawei do obchodu s aplikáciami Google Play (staršie modely majú stále prístup). Mobilný operačný systém EMUI 10 je stále založený na systéme Android 10. Spoločnosť Huawei pritom chce investovať približne 1 miliardu dolárov do vlastného obchodu s aplikáciami. Či bude obchod úspešný a ako budú reagovať spotrebitelia na neprítomnosť Google Play, ukáže čas. Je stále možnosť, že Google a Huawei budú môcť v budúcnosti opäť spolupracovať.

Nový smartfón Huawei Mate 30 sa bude predávať za cenu 799 EUR, 4G verzia smartfónu Mate 30 Pro bude stáť 1 099 EUR, zatiaľ čo 5G verzia dostala cenovku 1 199 EUR. Špeciálna edícia Porsche Design vyjde na mastných 2 095 dolárov. Dátumy dostupnosti jednotlivých modelov zatiaľ neboli oznámené.

Huawei Mate 30 Pro