Volzová prehovorila na procese s Ruskom: Váhala som, či prísť

TA3 TASR SITA
20.9.2019 09:34

V bratislavskom Justičnom paláci pokračuje ostro sledovaný proces v kauze údajnej objednávky vraždy Silvie Volzovej. Objednať si ju mal v 90. rokoch od podsvetia Pavol Rusko. Na súd tentoraz prišla aj jeho bývalá obchodná spoločníčka. Žije v zahraničí a na procese sa doteraz pre obavy o svoj život nezúčastňovala.

Zastrašovali ju, mala zmiznúť zo Slovenska

Volzová sa cíti byť po začiatku vyšetrovania prípravy jej vraždy opäť ohrozená. "Dlho som váhala, či mám vôbec prísť na Slovensko, keďže som tu už vyše dvoch rokov nebola," povedala pred senátom. Podľa svojich slov sa cíti neisto a ohrozená. Rovnako uviedla, že už v roku 2017 boli náznaky, že bude kriminalizovaná a bude sa zasahovať do vyšetrovania. "V Nemecku som požiadala orgány o pomoc a moju ochranu. Bola som tri razy na výsluchu," doplnila.

03012018slovensko-vyber26486663_ac1100ae-88ea-f2b6.jpg

Tvrdí, že o slovenskom podsvetí na začiatku 90. rokov nemala žiadne informácie ani sa neangažovala v politike. V roku 1997 ju mali zamestnanci televízie Markíza upozorniť na objednávku na jej odstránenie. Na súde spomínala, ako spolu s Pavlom Ruskom začali postupne pracovať na udelení licencie pre TV Markíza. Neskôr mal Rusko začať pracovať poza jej chrbát. Prvé problémy nastali, keď zistila, ako nakladal s financiami. Svoj podiel v televízii predala v roku 2001 za 171 miliónov korún. Podľa jej názoru sa jej chcel Rusko zbaviť, chcel, aby odišla naspäť do Nemecka, jednoducho, aby "zmizla zo Slovenska". Tvrdí, že ju v roku 1997 aj zastrašovali. Konfliktov s Ruskom mala viacero. Okrem financií spomenula aj prípad, keď sa jeho vtedajšia manželka chcela stať vedúcou vydania v televízii, čo odmietala Klaus-Volzová aj investori.

Prísne bezpečnostné opatrenia

Bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminiser hospodárstva Rusko je obžalovaný v prípade prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Proces sa uskutočňuje za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave. Na hlavné pojednávanie eskortovali príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže všetkých troch spoluobžalovaných, a to na doživotný trest odňatia slobody odsúdeného bosa skupiny sýkorovcov Róberta Lališa, alias Kýbla, na doživotie odsúdeného banskobystrického bosa Mikuláša Černáka a jeho komplica Miloša Kaštana.

Silvia Volzová sa dnes volá Silvia Klaus a žije v Nemecku.

Prvé pojednávanie sa vo veci začalo v máji tohto roku. Kýbel účasť na príprave vraždy rovnako ako Rusko poprel. Černák a Kaštan sa k činu priznali. Polícia začala prípad riešiť na základe Černákovej výpovede. Práve on mal vypovedať, že si Rusko v slovenskom podsvetí na jeseň roku 1997 objednal vraždu Volzovej, a to za odmenu 20 až 40 miliónov korún slovenských.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok