Život prízrakov. Albíni sú prenasledovaní a opradení legendami

TA3 ČTK
21.9.2019 20:00

Vo svete je zo 17.000 osôb jeden albín, ale v Afrike ich zastúpenie stále rastie, albínom je jeden z 5.000 ľudí. Pritom práve v Afrike musia albíni čeliť diskriminácii, prenasledovaniu a desivým predsudkom. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Život prízrakov. Albíni sú prenasledovaní a opradení legendami
SITA/AP

Problémy sa reťazia

"Albíni majú veľmi svetlú pleť, ochlpenie aj vlasy," vysvetľuje Antonio Costanzo, šéf operatívnej dermatologickej jednotky organizácie Humanitas. "Chýba im enzým tyrosináza, ktorý hrá úlohu v produkcii melanínu, pigmentu, ktorý pomáha chrániť pred ultrafialovými lúčmi. Jeho nedostatok vedie k chorobnej zmene pleti, čo je spojené s predčasným starnutím a zvýšeným rizikom rakoviny pri pobyte na slnku."

albinism_ac1100ae-6aa1-e1a0.jpg

V Afrike však nejde len o tento problém. Na predčasných úmrtiach albínov sa podieľajú predovšetkým sociálne a kultúrne faktory. Pre farbu pleti sú často diskriminovaní, preto majú problém s prístupom k vzdelaniu a zamestnaniu. Často sú nútení vykonávať druhoradú prácu v poľnohospodárstve, kde sú navyše viac vystavení slnku. Zároveň im chýbajú znalosti o tom, ako predchádzať rizikám, ktoré sú s tým spojené.

Podľa africkej organizácie SNUPA, ktorá sa v Ugande zaoberá albínmi, rastie počet prípadov rakoviny kože u týchto ľudí aj preto, že majú nepatrné znalosti o príznakoch nádoru a často sú vylúčení z komunity.

Vybavení kúzelnou mocou

Podľa správy OSN umiera v Afrike 98 percent albínov pred štyridsiatkou, z toho 80 percent na rakovinu kože. "S takými štatistikami sa nestretávame v západných krajinách, tam sa albíni dožívajú bežného veku," hovorí profesor Costanzo. Na západe sa albíni chránia vhodným oblečením, opalovacími krémami a vyhýbajú sa slnku. Takáto prevencia v Afrike neexistuje.

Africkí albíni sú naviac hrozivo prenasledovaní. V niektorých oblastiach subsaharskej Afriky ich dokonca považujú za nositeľov nešťastia a volajú ich tu zeru zeru, čo znamená prízrak. V iných oblastiach panujú povesti, že albíni sú vybavení kúzelnou mocou a niektoré časti ich tiel môžu zaistiť šťastie a úspech. To viedlo aj k prípadom mrzačenia albínov. Malawi, Tanzánia, Uganda, Zimbabwe a Mozambik sú krajiny, kde je albínov najviac a kde sú aj najčastejšie prenasledovaní. Odhadnúť počet obetí je však ťažké.

Strach a život na okraji

Správa Európskeho parlamentu z roku 2016 uvádza, že v roku 2015 bolo v 25 afrických krajinách zaznamenaných 448 prípadov útokov na albínov. Len v Malawi došlo v posledných piatich rokoch k 150 prípadom usmrtenia, útokov a porušovania ľudských práv. V subsaharskej Afrike sa takmer všetci albíni obávajú útokov a zabitia. V auguste odsúdil v Malawi súd tri osoby za zabitie albína. Boli uznaní vinnými nielen z vraždy, ale aj z vlastnenia častí ľudského tela.

Počet útokov na albínov síce v posledných rokoch poklesol, naďalej však majú veľký strach o svoju bezpečnosť. A práve preto sa izolujú od komunity, čo ich ešte viac tlačí na okraj spoločnosti a tak sa vzďaľujú aj zdravotnej starostlivosti.

Vlani v januári na summite Africkej únie v Addis Abebe na ochranu obyvateľstva trpiaceho diskrimináciou prijali nový protokol o právach hendikepovaných osôb, ako dodatok k africkej Charte ľudských práv z roku 1981. Protokol žiada od štátov, ktoré ho podpísali, aby hendikepovaným osobám zaistili rovné využívanie práv a vylúčili všetky formy ich porušovania. Protokol by mal viesť k zlepšeniu podmienok života osôb s postihnutím, vrátane albínov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok