Pripravte sa na prípadný tvrdý brexit, upozorňujú podnikateľov

TA3 SITA
19.9.2019 09:04

V súvislosti s blížiacim sa termínom vystúpenia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie k 1. novembru tohto roka je potrebné, aby sa podnikatelia pripravili a vykonali potrebné finálne kroky, vrátane príprav na prípadný tvrdý brexit bez dohody.

Pripravte sa na prípadný tvrdý brexit, upozorňujú podnikateľov
SITA/AP

Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Mnohé z týchto prípravných krokov sú pritom vzhľadom na rozdelenie kompetencií medzi členskými štátmi a úniou koordinované na úrovni Európskej komisie. „V tejto súvislosti Európska komisia vyzýva všetky zainteresované strany, vrátane firiem, obchodných komôr, podnikateľských zväzov a podobne, aby využili zostávajúci čas a ubezpečili sa, že prijali všetky potrebné opatrenia,“ informuje rezort zahraničných vecí.

Komisia uverejnila “Oznámenie o dokončení príprav na vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie“, ktoré sa okrem iného týka práv občanov, formalít na hraniciach, obchodu, dopravy, finančných služieb či liekov. Za účelom uľahčenia príprav podnikateľov na tvrdý brexit sprístupnila zároveň podrobný kontrolný zoznam, ktorý má pomôcť firmám obchodujúcim so Spojeným kráľovstvom urobiť finálne kroky, aby sa minimalizovalo narušenie obchodu a dodávateľsko-odberateľských reťazcov.

Ide najmä o pripravenosť na colné konania, uvádzanie výrobkov na trh, nepriame zdaňovanie či rôzne kontroly. Špeciálne sa komisia venuje aj colným formalitám v prístavoch Francúzska, Belgicka a Holandska, ale aj používaniu prístavov Spojeného kráľovstva a Eurotunelu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok