PR správa

Vedecký veľtrh navštívilo približne 10.000 návštevníkov

PR
18.9.2019 15:17

Trinásteho septembra sa na námestí NC Eurovea v Bratislave konal už 4. ročník Vedeckého veľtrhu, ktorý aj tento rok priniesol niekoľko noviniek. Organizátori a vystavovatelia sa tešili nielen z vysokej návštevnosti, ale aj záujmu ľudí o vedu, bez ohľadu na ich vek.

Vedecký veľtrh navštívilo približne 10.000 návštevníkov
PR

Vedecký veľtrh priniesol, tak ako aj po minulé roky, celodenný zábavný program pre deti a mládež, v rámci ktorého sa predstavili rôzne oblasti vedy a výskumu prezentované zaujímavou a interaktívnou formou. Medzi viac ako štyridsiatimi vystavovateľmi mali svoje zastúpenie vysoké a stredné školy, vedecké ústavy, záujmové organizácie a subjekty komerčnej sféry, ktoré vytvorili neopakovateľnú atmosféru tohto veľkolepého podujatia.

Cieľom Vedeckého veľtrhu bolo otvoriť obzory najmä deťom základných škôl, študentom stredných škôl a gymnázií, a snažiť sa ich správne nasmerovať pri výbere budúceho štúdia či povolania.

Vedecký veľtrh svojimi príhovormi slávnostne otvorili prof. RNDr. Daniel Ševčovič, DrSc. – dekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, Charles Peake - zakladateľ projektu Vedecký veľtrh, Mgr. Martin Venhart, PhD. - vedúci Oddelenia jadrovej fyziky Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied a Juraj Draxler - bývalý minister školstva, vedy, výskumu a športu SR. Tohto roku sa Vedecký veľtrh začal pyrotechnickou show, ktorá korešpondovala s farbou 4. ročníka veľtrhu.

Návštevníci veľtrhu sa zastavovali pri všetkých expozíciách, kde mohli vidieť rôzne ukážky z oblasti robotiky a elektrotechniky, astronómie, rôzne chemické pokusy a fyzikálne javy. Na všetky ich zvedavé otázky im fundovane odpovedali najmä študenti - šikovní mladí vedci. Fanúšikov automobilov potešili rôzne modely áut na netradičný pohon. Nezabudnuteľným zážitkom bola virtuálna realita, dronová show s krátkym pilotným školením pre deti a s prekážkovou dráhou. Najväčším pútačom bol bez pochyby tunel z LED obrazoviek, v ktorom mali návštevníci vďaka animáciám pocit, že sa prechádzajú po inej planéte, vesmírnej lodi, či po morskom dne.

Absolventi bratislavskej Strednej priemyselnej školy strojárskej Fajnorka, odborného partnera Vedeckého veľtrhu, predstavili svoje projekty. Martin Pračko vysvetlil ako skonštruoval trojkolku a Matej Zrnčík predstavil svoju malú veternú elektráreň.

Moderátormi Vedeckého veľtrhu boli ostrieľaní Richard Vrablec a Ivan „Binďo“ Bindas, ktorí lákali deti na rôzne súťaže, v ktorých mohli vybrať zaujímavé ceny od partnerov podujatia.

Vedecký veľtrh v Bratislave zorganizovala nezisková organizácia Veda nás baví v spolupráci s Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a so Slovenskou technickou univerzitou.

„Z roka na rok nás prekvapuje rastúci záujem zo strany návštevníkov o toto podujatie. Štvrtý ročník Vedeckého veľtrhu navštívilo približne 10 000 ľudí. Veríme, že ich pri piatom jubilejnom ročníku Vedeckého veľtrhu bude ešte viac a zároveň už teraz sľubujeme, že návštevníkom prinesieme opäť niekoľko noviniek, ktoré na doterajších ročníkoch neboli“, povedal nositeľ myšlienky Vedeckého veľtrhu Charles Peake, zakladateľ neziskovej organizácie VEDA NÁS BAVÍ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok