Nie sme na to pripravení, zamietol Trump návštevu KĽDR

TA3 TASR
17.9.2019 07:17

Americký prezident Donald Trump uviedol, že "zrejme nie je" ten správny čas, aby navštívil Severnú Kóreu. Do budúcnosti to však nevylúčil. "Nemyslím si, že sme na to pripravení," povedal Trump novinárom v odpovedi na otázku týkajúcu sa jeho možnej návštevy Pchjongjangu, kde by sa stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Nie sme na to pripravení, zamietol Trump návštevu KĽDR
SITA/AP

"Vzťah je veľmi dobrý," konštatoval, avšak nie je ten správny čas na návštevu Pchjongjangu. Pripustil však, že neskôr v budúcnosti tak urobí. "A v závislosti od toho, čo sa stane, som si istý, že by tiež on rád prišiel do Spojených štátov," dodal Trump. Kim Čong-un pozval amerického prezidenta na návštevu Pchjongjangu prostredníctvom listu ešte v auguste.

Trump a Kim sa od vlaňajšieho januára stretli už trikrát, aby predebatovali riešenie krízy okolo severokórejských jadrových a raketových programov. Ani jedno z týchto stretnutí však neprinieslo výrazný posun. Štátnici si v júni podali ruku v demilitarizovanej zóne na hraniciach medzi oboma Kóreami. Dohodli sa tam na obnovení rokovaní na úrovni expertných skupín.

Severná Kórea v uplynulom týždni otestovala zariadenie schopné naraz odpáliť viacero rakiet extradlhého doletu, pričom na skúšku osobne dohliadal severokórejský vodca. Trump následne povedal, že je ochotný sa s Kimom stretnúť v priebehu tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok