Pellegrini zostáva premiérom, opozícia nenašla dosť hlasov

TA3 SITA TASR
17.9.2019 09:17

Parlament na konci mimoriadnej schôdze neodvolal predsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorý zostáva vo svojej funkcii. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo len 62 poslancov, proti ich bolo 66. Pellegrini sa na hlasovaní osobne zúčastnil.

Schôdza, na ktorej chcela opozícia odvolať predsedu vlády, sa začala po veľkých ťažkostiach v piatok o 13:00. Rozprava trvala viac ako desať hodín a skončila sa pred polnocou. Opozičným poslancom sa nepáči, ako sa predseda vlády postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom.

Premiéra obhajovala len hŕstka koaličných poslancov. Za vládu vystúpil v pléne podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič označil predsedu vlády za najzbytočnejšieho premiéra, ktorý za rok a pol nespravil nič. Minister hospodárstva Peter Žiga Matovičovi povedal, že je to najslabšia schôdza, akú predseda hnutia zvolal. „Ani sa Vám nečudujem, pretože päť percent, ktoré máte podľa posledných prieskumov, je predsa potrebné nejako zvýšiť, tak prečo nie takýmto politickým divadielkom," uviedol. Premiér pri svojej obhajobe v pléne povedal, že nikdy nepočul také slabé zdôvodnenie odvolávania člena vlády. „Ak ma navrhujete odvolať len za to, že Monika Jankovská neprišla o funkciu v ten moment, ako ste si priali Vy, nech sa páči, odvolávajte ma každý deň," uviedol Pellegrini.

Opozičné OĽaNO, SaS, Sme rodina a nezaradený poslanec Richard Vašečka tvrdia, že keď premiér nenavrhol odvolať Jankovskú, prestal obhajovať záujmy občanov a uprednostnil záujmy organizovaného zločinu a oligarchov. Problém navyše podľa opozície bagatelizoval. "Týmto konaním sa predseda vlády Peter Pellegrini spreneveril svojmu poslaniu, svojmu verejnému prísľubu, voličom, ako i ostatným občanom SR, ktorých záujem by mal chrániť," uviedla opozícia v návrhu. 

Vláda s odvolaním premiéra nesúhlasila, nevidela naň žiadne relevantné dôvody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok