Sulík: V parlamente sfalšovali dátum prijatia návrhu zákona

TASR
24.4.2012 16:16

V Národnej rade SR antedatovali čas prijatia návrhu legislatívnej normy tak, aby spadal do zákonnej lehoty, hoci v skutočnosti bol parlamentu doručený až deň po jej vypršaní. Na dnešnej tlačovej konferencii strany SaS to uviedol jej predseda Richard Sulík.

Sulík: V parlamente sfalšovali dátum prijatia návrhu zákona
SITA

"Sedemnásty apríl je deň, kedy bolo najneskôr možné podať legislatívny návrh. Rokovací poriadok predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD) vyslovene zakazuje zaradiť na rokovanie NR SR návrh zákona podaný po tejto lehote," dodal Sulík.

Návrh novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach poslancov NR SR Maroša Kondróta a Andreja Kolesíka bol podľa Sulíka parlamentu doručený až 18. apríla, čo dokazuje starší výkaz legislatívnych návrhov doručených NR SR. V aktuálnom výkaze sa ako dátum doručenia uvádza 17. apríl. Podľa Sulíka nejde o omyl. "Súčasťou návrhu bezpodmienečne musí byť aj stanovisko ministerstva financií. Toto bolo podľa dátumu písané až po lehote, kedy mal byť návrh odovzdaný," vyhlásil predseda SaS.

"SaS podá v súvislosti s týmto krokom na mandátový a imunitný výbor parlamentu návrh na disciplinárne konanie. Zároveň vyzýva predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby návrh zákona stiahol z rokovania," dodal Sulík.

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) predstúpi pred Národnú radu SR, aby sa uchádzala o dôveru poslancov, v stredu 2. mája popoludní. Na základe programu, ktorý zostavil predseda NR SR Pavol Paška, Programové vyhlásenie nového kabinetu a žiadosť vlády o vyslovenie dôvery prednesie poslancom premiér ako štvrtý bod programu druhej schôdze NR SR.

Na druhej schôdzi v tomto volebnom období čakajú poslancov aj prvé zákony. Richard Raši (Smer-SD) predložil návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorým sa má zjednodušiť odvolávanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Opozičná SaS zase predložila návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov, na čo je však potrebná ústavná väčšina, teda 90 hlasov. Rovnaký postup si vyžaduje aj zámer liberálov znížiť počet členov snemovne zo 150 na 100.

V rámci 14-bodového programu majú poslanci na stole aj návrh na vyslovenie súhlasu NR SR s Rozhodnutím Európskej rady, ktorým sa mení a dopĺňa článok 136 Zmluvy o fungovaní EÚ v súvislosti s mechanizmom pre stabilitu pre členské štáty eurozóny. Voliť sa bude aj nová predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok