Časy sa menia, Slováci sa však do kúpy elektromobilov nehrnú

TA3 SITA
16.9.2019 10:09

Slováci sa do kúpy elektromobilov nehrnú. Podľa údajov, ktoré poskytol Zväz automobilového priemyslu, sa u nás od apríla do augusta tohto roku zaregistrovalo 59 vozidiel s čisto elektrickým pohonom. Rekordný bol z tohto pohľadu máj, keď si nový elektromobil kúpilo 26 zákazníkov, najslabším mesiacom bol naopak august, keď iba traja.

Časy sa menia, Slováci sa však do kúpy elektromobilov nehrnú
SITA/AP

V rámci značiek sa za uvedené obdobie darilo najviac značke Hyundai s počtom registrácií 14. Za ňou nasledovali značky Audi (12) a BMW (11). Trh s elektromobilmi by pritom mohlo oživiť poskytovanie dotácií, ktoré v septembri schválili poslanci. Ak žiadateľ o dotácie na vozidlá s alternatívnym pohonom súčasne vyradí z evidencie vozidlo so spaľovacím motorom staršie ako 15 rokov a táto dotácia mu nebola už poskytnutá na iné vozidlo, môže dostať dotácie až do výšky 35 % z celkovej obstarávacej ceny vozidla. Žiadateľ môže dostať dotáciu aj bez vyradenia vozidla so spaľovacím motorom starším ako 15 rokov z evidencie, ale len do výšky 25 % z celkovej obstarávacej ceny.

Výška dotácie od štátu pri osobných a malých úžitkových autách je obmedzená na najviac 10 tisíc eur. Podmienkou na poskytnutie dotácie je aj povinnosť žiadateľa prihlásiť vozidlo do evidencie a byť jeho vlastníkom najmenej počas dvoch rokov od poskytnutia dotácie. Novela bude účinná od novembra tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok