Trump je po útokoch pripravený na odvetu, uvoľnil i ropné rezervy

TA3 TASR
16.9.2019 06:04

Cena ropy v reakcii na sobotné útoky v Saudskej Arábii narástli najviac za uplynulé štyri mesiace. V prípade severomorskej ropy Brent došlo k nárastu o viac ako 19 percent. Americký prezident Donald Trump následne v reakcii schválil uvoľnenie ropy zo strategických rezerv. Zároveň tiež uviedol, že Spojené štáty sú na víkendový útok pripravené reagovať odvetou.

Nepriaznivý vplyv na ceny ropy

Americký prezident Donald Trump uviedol, že schválil v prípade potreby uvoľnenie strategických ropných rezerv. Urobil tak po tom, čo v sobotu došlo k útokom dronmi na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii. "Vzhľadom na útok na Saudskú Arábiu, ktorý by mohol mať nepriaznivý vplyv na ceny ropy, povolil som v prípade potreby uvoľnenie ropy zo strategických zásob v množstve, ktoré bude stanovené neskôr... a bude postačovať na to, aby boli (ropné) trhy aj naďalej dostatočne zásobené," napísal na Twitteri americký prezident.

K sobotňajším útokom dronmi na saudskoarabské ropné zariadenia sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci známi ako húsíovia. Rijád oznámil, že v ich dôsledku dočasne pozastavil prevádzku v závode na spracovanie ropy v Búkjaku a na ropnom poli Churajs na východe Saudskej Arábie. Hoci trhy boli v nedeľu zatvorené, útoky by mohli otriasť svetovými cenami. Zvýšili tiež celkové napätie v regióne v čase stupňujúcej sa krízy medzi Spojenými štátmi a Iránom v súvislosti s rozpadávajúcou sa jadrovou dohodou Teheránu s veľmocami.

Trump na Twitteri uviedol, že USA sú pripravené na odvetu za sobotňajší útok dronov na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii. V dôsledku útokov stúpli v pondelok ceny ropy o viac ako desať percent. "Došlo k útoku na saudskoarabské zásoby ropy. Máme dôvod byť presvedčení, že vieme, kto je páchateľom," napísal na Twitteri americký prezident s tým, že Spojené štáty sú pripravené na odvetu. "Máme nabité a čakáme, čo povie (Saudská Arábia), kto podľa nej ten útok uskutočnil, a ako budeme postupovať!"

Terčom bol ropný závod

V ďalšom tvíte šéf Bieleho domu poprel správy, že je bez toho, aby si kládol nejaké podmienky, ochotný stretnúť sa s iránskymi predstaviteľmi. "Falošné správy tvrdia, že som ochotný stretnúť sa s Iránom, 'Bez podmienok.' To je nepravdivé vyhlásenie (ako zvyčajne!)," uviedol na Twitteri Trump.

K útoku na dve veľké ropné zariadenia v Saudskej Arábii sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci húsíovia údajne podporovaní Iránom. Podľa húsíov bolo pri ňom použitých desať dronov. Terčom jedného útoku bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v Búkjaku, ležiacom neďaleko pobrežného mesta Dammán vo Východnej provincii. Druhým miestom útoku bolo podľa saudskoarabského ministerstva vnútra ropné pole Churajs. Spojené štáty zo zodpovednosti za útoky obviňujú Irán, čo iránski predstavitelia odmietajú.

Jemenskí povstalci v posledných mesiacoch zintenzívnili útoky raketami a dronmi na ciele v susednej Saudskej Arábii, ktorá je regionálnym rivalom Teheránu. Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok