Stretne sa Koaličná rada, témami sú cigarety aj výpadky v rozpočte

TA3 TASR
12.9.2019 16:28

Koaliční partneri sa majú v piatok stretnúť na Koaličnej rade. Potvrdil to predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Naznačil, že bude s partnermi hovoriť o návrhu na zvýšenie dane z tabaku a o sociálnych balíčkoch, pričom niektoré z nich označil za nepremyslené.

Stretne sa Koaličná rada, témami sú cigarety aj výpadky v rozpočte
TASR/Martin Baumann

"Zajtra bude Koaličná rada," povedal Bugár s tým, že aj na nej by chcel s koaličnými partnermi hovoriť o návrhoch zo sociálnych balíčkov a o možných výpadkoch v rozpočte, ktoré by sa dali zaplátať zvýšením spotrebnej dane z tabakových výrobkov. "Ak nechceme možné výpadky rozpočtu aj takýmto spôsobom zaplátať, to znamená, že to, čo nepotrebujete k životu, či sú to cigarety alebo alkohol, to zdaniť, dobre, ale potom nerobme ďalšie veci," skonštatoval Bugár s tým, že by mohli koaliční partneri stiahnuť návrhy zo sociálnych balíčkov. Spomenul napríklad zvýšenie minimálnej mzdy či dôchodky. Poznamenal, že tieto návrhy sú nepremyslené.

Diskutovať o spotrebnej dani z tabaku chce s koaličnými partnermi aj predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. Avizoval to s tým, že SNS zdražovanie cigariet nepodporí. Tvrdí, že o tomto návrhu koaliční partneri neboli dopredu informovaní. "Chcem, aby bola zvolaná Koaličná rada, čo budem iniciovať, kde bude predseda Smeru-SD Robert Fico aj minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD), aby sme sa vyhli takýmto veciam a hókusom-pókusom na dolaďovanie štátneho rozpočtu," vyhlásil Danko.

Otvorená je naďalej aj téma ďalšej voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Hlasovanie má byť na septembrovej schôdzi. Danko avizoval, že pri hlasovaní o spôsobe voľby kandidátov budú mať koaliční poslanci voľné ruky, SNS však podľa jeho slov naďalej podporuje verejnú voľbu, tak ako aj Most-Híd. Smer-SD trval na tajnom hlasovaní. Poslanec Erik Tomáš nedávno pripustil, že Smer-SD by mohol hlasovať aj vo verejnej voľbe, ak sa v parlamente nájde väčšina, ktorá ju odhlasuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok