Na dôležitých uliciach Bratislavy zvýhodnia MHD a cyklistov

TA3 TASR
10.9.2019 17:23

Mestská hromadná doprava pôjde v Bratislave na uliciach Štefánikova a Záhradnícka rýchlejšie. V rámci sérií opatrení na podporu MHD mesto vyznačí vyhradené jazdné pruhy pre MHD a cyklistov na Štefánikovej ulici v úseku Hodžovo námestie – SAV v smere Hlavná stanica Bratislava a na Záhradníckej ulici v úseku Odborárske námestie – Karadžičova v smere do Ružinova.

Na dôležitých uliciach Bratislavy zvýhodnia MHD a cyklistov
SITA/Ľudovít Vaniher (ilustračné)

Naberajú časovú stratu

Dôvodom je, že v týchto úsekoch naberajú vozidlá MHD v dopravnej špičke časovú stratu. Uviedol to primátor Bratislavy Matúš Vallo na svojej facebookovej stránke. Úsekom na Štefánikovej ulici prejde za jednu hodinu v rannej špičke až 41 vozidiel MHD, čo je v priemere jeden autobus či trolejbus každú jeden a pol minútu.

V poobedňajšej špičke je tento počet podobný – 36 kĺbových vozidiel za hodinu. MHD tak v úseku dokáže prepraviť až 5 330 cestujúcich v rannej špičke a 4 680 cestujúcich v poobedňajšej špičke. Zavedením vyhradeného jazdného pruhu mesto očakáva skrátenie priemerného jazdného času v špičke približne o tretinu, čo predstavuje časovú úsporu približne 1 minútu pri minimálnom obmedzení ostatnej dopravy.

Umožnia aj jazdu na bicykli

Vyhradené jazdné pruhy pre MHD a cyklistov na Záhradníckej ulici znížia časové straty trolejbusových liniek 202, 207 a 212. Priemerný interval liniek MHD v úseku počas školského roka v rannej špičke je približne 2 minúty 20 sekúnd a v popoludňajšej špičke 3 minúty. „Od preferencie MHD očakávame nielen ušetrenie času, ale tiež ušetrenie niekoľkých vozidiel do výpravy denne, čím sa znížia náklady na prevádzku MHD (jedno vozidlo je približne 50-tisíc eur ročne),“ uviedol Vallo.

Vyhradené jazdné pruhy umožnia okrem jazdy vozidiel MHD aj jazdu na bicykli. Cieľom tejto úpravy je minimalizovať riziko kolízie cyklistov s motorovými vozidlami. „Pre všetkých účastníkov cestnej premávky je lepšie, ak cyklista jazdí pri pravom okraji vozovky s vozidlami MHD, ktoré ho v priemere každú minútu-dve obídu cez ľavý jazdný pruh, ako keby jazdil v ľavom jazdnom pruhu. Samozrejme, spoločný pruh pre MHD a cyklistov nie je vhodný pre všetkých cyklistov, ale hlavne pre tých, ktorí už sú zvyknutí jazdiť v uliciach Bratislavy,“ dodal primátor Bratislavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok