Vyčíslili, koľko by stálo prispôsobenie sveta klimatickej zmene

TA3 SITA
10.9.2019 12:26

Investícia 1,8 bilióna amerických dolárov, teda si 1,63 bilióna eur, do opatrení na prispôsobenie sa klimatickej zmene počas nadchádzajúceho desaťročia, môže priniesť benefity v hodnote okolo 6,34 bilióna eur. Tvrdí to globálna analýza nákladov a benefitov, ktorá stanovuje päť adaptačných stratégií.

Vyčíslili, koľko by stálo prispôsobenie sveta klimatickej zmene
SITA/AP

Morálna povinnosť bohatších krajín

Analýzu vypracovala Globálna komisia pre adaptáciu, ktorú tvorí skupina 34 lídrov z oblasti politiky, biznisu a vedy. Tvrdia, že svet musí byť nutne "odolnejší voči klimatickej zmene". Komisia, ktorú vedú bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun, výkonná riaditeľka Svetovej banky Kristalina Georgieva a spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates, tvrdí, že je naliehavou morálnou povinnosťou bohatších krajín investovať do adaptačných opatrení, z ktorých bude mať svet úžitok.

Podľa analýzy komisie tí najviac postihnutí klimatickou zmenou spôsobili problém najmenej a adaptácia sa stala ľudským imperatívom. Hlavným cieľom je, aby sa adaptácia na klimatické zmeny stala celosvetovou politickou agendou. Pre tento účel predkladajú "konkrétne riešenia" a ekonomický plán.

 

Päť oblastí na investovanie

Je päť oblastí, do ktorých by mal svet podľa analýzy v najbližšom desaťročí investovať. Prvou z nich je systém varovania. Zvlášť u zraniteľných ostrovných a pobrežných komunít môžu skoré varovania o búrkach, veľmi vysokom prílive a inom extrémnom počasí znamenať záchranu životov. Lepší monitoring počasia a jednoduchá aplikácia, napríklad pre rybársku komunitu na Cookových ostrovoch, umožní plánovanie na základe podmienok na mori.

Ďalšou oblasťou je infraštruktúra. Je potrebné budovať lepšie cesty, budovy a mosty s ohľadom na meniacu sa klímu. V rámci jedného projektu v New Yorku, napríklad, za účelom ochladzovania budov a štvrtí natreli strechy na bielo. Treťou oblasťou je zlepšenie hospodárenia na suchej pôde. Niečo také jednoduché ako pomoc farmárom prejsť na odrody kávy odolnejšie proti suchu môže ochrániť ich živobytie a zabrániť hladu.

Štvrtou oblasťou je obnova a ochrana mangrovníkov. Porasty mangrovníkov pod vodou chránia približne 18 miliónov ľudí od pobrežných záplav. Mangrovníky však ustupujú rozvoju. Projekty obnovy môžu ochrániť zraniteľné komunity pred búrkami a zvýšiť výnosnosť rybolovu.

Poslednou oblasťou je voda. Ochrana vodných zdrojov a zabránenie plytvaniu vodou budú v meniacej sa klíme životne dôležité. Každá z týchto investícií prispeje podľa komisie k takzvanej "trojitej dividende" - zabráneniu budúcim stratám, vytvoreniu pozitívnych ekonomických ziskov prostredníctvom inovácií a prinášaniu sociálnych a environmentálnych benefitov. Práve túto dividendu správa ohodnotila na 7,1 bilióna dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok