Novú šéfku NS nezvolili ani v 2. kole, Bajánkovej chýbal jeden hlas

TA3 TASR SITA
9.9.2019 20:49

Súdna rada nezvolila za predsedníčku Najvyššieho súdu ani jednu z finalistiek. Voľba novej predsedníčky sa tak zopakuje. Na úspech je potrebné získať minimálne desať hlasov, pričom sudkyni Jane Bajánkovej chýbal jediný hlas. Druhá skončila Soňa Mesiarkinová. Hlasovalo všetkých osemnásť členov súdnej rady, jeden hlasovací lístok bol neplatný.

Nezískali nadpolovičnú väčšinu

Súdna rada v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí ani v druhom kole nezvolila nového predsedu Najvyššieho súdu. Do druhého kola postúpili sudkyne Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová. Ani jedna z nich nezískala nadpolovičnú väčšinu hlasov 18 členov Súdnej rady. Podobne ako v prvom kole platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných len 17. Obe voľby boli tajné.

Za sudkyňu NS SR Bajánkovú hlasovalo deväť členov, proti dvaja a zdržali sa šiesti členovia Súdnej rady. Za rovnako sudkyňu NS SR Mesiarkinovú hlasovalo sedem, proti dvaja a zdržali sa ôsmi členovia Súdnej rady. O novom predsedovi NS SR bude Súdna rada rozhodovať najskôr po 45 dňoch a najneskôr do 120 dní.

Za Harabina nik nehlasoval

Bajánková v prvom kole získala osem hlasov, proti boli dvaja, zdržali sa siedmi. Za bývalú predsedníčku Ústavného súdu SR Ivettu Macejkovú hlasoval len jeden člen Súdnej rady, proti boli piati a zdržali sa 11. Za sudkyňu NS SR Mesiarkinovú hlasovalo sedem členov, proti boli dvaja a zdržali sa ôsmi členovia Súdnej rady.

Za Štefana Harabina, ktorý sa nezúčastnil pondelkového verejného vypočutia, nehlasoval ani jeden z členov Súdnej rady. Proti jeho zvoleniu boli 14 členov a zdržali sa v jeho prípade traja členovia. Harabin aj keď minulý týždeň vo štvrtok 5. septembra stiahol svoju kandidatúru na tlačovej konferencii, Súdnej rade nezaslal do pondelka písomne, že sa kandidatúry vzdal. Mimoriadne zasadnutie Súdnej rady, vrátane verejného vypočutia troch kandidátok a dvoch tajných volieb trvalo necelých osem hodín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok