Nevidím dôvod, aby klamal, reagoval Lipšic na Tóthovu výpoveď

TA3 TASR
9.9.2019 17:16

Pondelková výpoveď bývalého novinára a exsiskára Petra Tótha pred senátom Špecializovaného trestného súdu výrazným spôsobom posilnila pozíciu obžaloby. Myslí si to obhajca televízie Markíza Daniel Lipšic. Obhajca obžalovaného Marek Para nechcel neverejnú výpoveď svedka komentovať.

Výpoveď označil za logickú

Podľa Lipšica bol Tóth posledné roky jeden z najbližších ľudí obžalovaného Mariana Kočnera. Jeho výpoveď označil za logickú a v kontexte toho, čo tvrdí obžaloba. Nevidí motiváciu na to, aby Tóth klamal. Para odmietol jeho výpoveď komentovať vzhľadom na jej neverejnosť, avšak uviedol, že má Lipšic právo „uzurpovať si možno trocha predčasné hodnotiace úsudky“.

Lipšic tiež spochybnil vysvetlenie Kočnera ku elektronickej komunikácii so Štefanom Aghom zo šifrovanej aplikácie Threema ohľadom toho, čo sú „slinoviny“. Obžalovaný tvrdí, že sa malo jednať o dokumenty. Štefan Agh ich mal zobrať z budovy televízie v čase kauzy Gamatex. Obhajcovia Markízy to spochybňujú s tým, že išlo o starý papier, na ktorý by mohli vytlačiť údajne falšované zmenky. Podľa Lipšica to má byť aj v súlade s inými dôkazmi. Doplnil, že komunikácia predchádzala znaleckému skúmaniu, na ktoré sa odvoláva obhajoba.

Advokáti obžalovaných už v pondelok ráno spochybnili prístup prokuratúry pri predkladaní komunikácie. „Je už dnes zrejmé, že tam bol selektívny prístup," povedal obhajca Para. Senát ŠTS si po predložení tretieho balíka konunikácie prokurátorom Jánom Šantom vypýtal kompletnú komunikáciu, vrátane tej, ktorá sa podľa Šantu netýka zmeniek.

Obžalovaní Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov." Kočner je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej.

Spochybnila Kočnerove tvrdenia

Vedúca právneho oddelenia TV Markíza Lucia Tandlich v pondelok na pojednávaní v Ústave na výkon väzby Bratislava pred senátom Špecializovaného trestného súdu spochybnila tvrdenia Mariana Kočnera o tom, že mu Ernest Valko poskytoval poradenstvo a že prišiel s nápadom vyhotoviť sporné zmenky. Poukazovala pritom na výpoveď Kočnera z roku 2011, počas ktorej mal uviesť, že ho Valko nikdy v ničom nezastupoval.

Malo sa tak udiať počas výpovede vo veci vraždy nebohého advokáta. „Súčasne vo vzťahu k licencii a Gamatexu uviedol, že Valko mu povedal, že vzhľadom na to, že je členom licenčnej rady, nie je vhodné, aby sa vyjadroval,“ uviedla na súde Tandlich. To je podľa nej v priamom rozpore s výpoveďou Kočnera.

Ten uviedol, že konflikt záujmov Valka vzhľadom na to, že mal radiť aj Marianovi Kočnerovi a Štefanovi Aghovi a zároveň byť členom licenčnej rady, „neriešil“. Podľa Tandlich sa snaží Kočner nebohého právnika inkriminovať a dokresliť tak „legendu o vymyslených zmenkách“.

Hovoril o ústnej dohode

V otázke skúmania zmeniek znaleckým dokazovaním uviedol Kočner ako jeden z dôkazov jeho neviny fakt, že dal k dispozícii súdu zmenky na skúmanie. To by podľa neho inak neurobil, keďže by sa sám inkriminoval. Podľa Tandlich sa však obžalovaný „dva roky aktívne bránil za súčinnosti súdu, aby takéto skúmanie bolo vykonané chemickou analýzou“. Kočner tak poskytol zmenky na skúmanie až po uplynutí lehoty na ich skúmanie.

V Justičnom paláci padla taktiež otázka na podmienky vyplatenia zmeniek, keďže sa na predmetných zmenkách nenachádzajú. Tie mali byť podľa obžalovaného tri. Licenčná rada neodníme Markíze licenciu, licencia bude predĺžená o 12 rokov a prevádzajúcu licenciu bude vlastniť jedna firma. Na otázku obhajoby Markízy, kde sa táto dohoda mala nachádzať, uviedol obžalovaný, že to bola ústna dohoda.

Predmetné zmenky boli zo spoločnosti Mariana Kočnera a Štefana Agha Inkasný servis prevedené na zahraničnú firmu Midas. Toto postúpenie nebolo podľa Kočnera odplatné. Obhajobe televízie však odmietol povedať, aký bol jeho vzťah k tejto firme. Odkazoval pritom na obchodné tajomstvo.

Verejnosť z výsluchu vylúčili

Na súde vo večerných hodinách vypovedal bývalý novinár a niekdajší šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Na jeho výpoveď bola verejnosť vylúčená z dôvodu, že svedčí vo viacerých trestných veciach, ktoré sú stále vyšetrované. "Súd má v spise skutočnosti, že Peter Tóth vo viacerých konaniach vystupuje ako svedok," uviedol predseda senátu. Senát tak vyjadril pochybnosti nad tým, že by počas jeho výpovede neunikli omylom informácie. Tóth deklaroval na svojom webe, že na súde dosvedčí, že sa viacero osôb podieľalo na antedatovaní údajných zmeniek.

Tóth svedčí okrem kauzy televíznych zmeniek proti Kočnerovi aj vo veci vraždy Jána Kuciaka. Z tej je Kočner obvinený.

Obhajoba žiadala, aby bol výsluch svedka odložený na ďalší deň z dôvodu dlhého času pojednávania. V Ústave na výkon väzby Bratislava sa v pondelok pojednáva približne od 9.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok